Veelgestelde vragen over de Franse milieusticker

Hieronder worden enkele veelgestelde vragen over de Franse milieusticker beantwoord. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan eens op de hoofdpagina van deze website voor meer informatie.

Alle kleuren van de Franse milieusticker.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Welke milieusticker krijgt mijn voertuig?

Dat hangt onder meer af van de leeftijd en de brandstofsoort van je voertuig. De schoonste voertuigen met een elektrische motor krijgen een groene sticker, de meest vervuilende diesels een grijze. De rest zit hier tussenin. Een volledige uitleg met de vereisten lees je in het artikel over de kleuren van de Franse milieusticker.

Krijgen buitenlandse voertuigen ook een sticker?

Ja, ook voor buitenlandse voertuigen is een milieusticker verplicht. Wel ging deze verplichting pas op 1 mei 2017 in, bijna een jaar later dan voor Franse voertuigen. Vanaf 1 februari 2017 was het mogelijk je Franse milieusticker aan te vragen voor een buitenlands voertuig,

Kan ik de milieusticker in heel Frankrijk gebruiken?

Ja, de Franse milieusticker kun je in alle Franse milieuzones gebruiken. Bedenk wel dat op dagen met veel luchtverontreiniging de meest vervuilende voertuigen het eerste geweigerd worden. Dit zijn voertuigen met een rode of grijze sticker oftewel oudere diesels. Je hebt dus zelfs met een milieusticker niet automatisch op alle dagen toegang tot de Franse milieuzones.

Welke steden beschikken over een milieuzone?

Aanvankelijk ging het alleen om Parijs, Lyon en Grenoble, maar inmiddels hebben ook andere Franse steden of stedelijke gebieden een milieuzone ingevoerd. Er zullen ongetwijfeld nog meer volgen. Op de overzichtspagina vind je een actuele lijst, met per zone een handige kaart en gedetailleerde info.

Zijn er verschillende soorten milieuzones?

Op het internet lees je nog veel over tijdelijke en permanente milieuzones in Frankrijk. Zo werd het in 2017 door de Franse overheid voorgesteld. Binnen een permanente milieuzone (zone à circulation restreinte) was een milieusticker altijd verplicht. In een tijdelijke milieuzone (zone de protection de l’air) was een milieusticker alleen nodig op dagen met ernstige milieuvervuiling. Hoewel veel Franse departementen het hele departement tot een tijdelijke milieuzone omvormden, kwam er van de naleving weinig terecht. Een later geintroduceerde wet die lokale overheden altijd toestaat maatregelen tegen luchtvervuiling te nemen, inclusief het verplicht stellen van een milieusticker, maakte een tijdelijke zones bovendien overbodig.

In 2020 werden beide zones vervangen door zones à faibles émissions mobilité, meestal afgekort tot ZFE-m. Het kan hier zowel gaan om zones waar altijd een milieusticker nodig is of om zones waar een sticker alleen nodig is op dagen met veel vervuiling. Wel gaat het altijd om duidelijk afgebakende zones. Dit maakt het voor automobilisten overzichtelijker en voor lokale overheden eenvoudiger om de regels na te leven.

Kan ik de Duitse milieusticker in Frankrijk gebruiken?

Nee, hoewel de Duitse milieusticker net als de Franse gebaseerd is op de Europese uitlaatgasnormen, kun je ze beide niet in andere landen gebruiken. De enige geldige milieusticker in Frankrijk is de Franse sticker.

In welke kleuren komt de milieusticker?

De milieusticker is beschikbaar in de kleuren groen, paars, geel, oranje, bordeauxrood en grijs. De kleur geeft aan hoe vervuilend je voertuig is. Groen is voor de minst vervuilende en grijs voor de meest vervuilende voertuigen.

Verloopt de Franse milieusticker?

Nee, de Franse milieusticker is een eenmalige uitgave en is onbeperkt geldig in combinatie met je kenteken. Verander je van auto of van kenteken, dan is een nieuwe sticker wel nodig. Verder heb je ook een nieuwe sticker nodig als deze beschadigd is door ruitschade of op een andere manier onleesbaar is geworden, bijvoorbeeld door langdurige invloed van fel zonlicht.

Waar bevestig je de milieusticker?

Rechts onderaan aan de binnenkant van je voorruit, gezien vanuit de positie van de bestuurder. Heb je daar al andere stickers, dan kun je de milieusticker erboven plakken. Zie ook deze instructievideo op de website van de Franse overheid of lees de uitleg op de brief met de sticker die je van de Franse overheid ontvangt.

Wat kost de Franse milieusticker?

De sticker kost €3,11 en is alleen verkrijgbaar bij de Franse overheid. Inclusief portokosten komt het neer op €4,76 als je in Nederland of België woont.

Waar koop je de Franse milieusticker?

Direct bij de Franse overheid via certificat-air.gouv.fr. Deze website is speciaal voor de verkoop van de milieusticker opgezet en is het officiële verkoopkanaal. Betalen kan alleen met een creditcard.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Ik snap niets van het aanvraagformulier

Op deze pagina wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een voertuig toevoegt op het aanvraagformulier voor de Franse milieusticker. Het gaat hier dan om het aanvraagformulier op de officiële website van de Franse overheid.

Ik heb problemen met het aanvragen van de sticker

Krijg je een foutmelding of lukt het om een andere reden niet de milieusticker via de officiële website van de Franse overheid aan te vragen? Dan kun je het beste zelf even met hen contact opnemen. Zie hun contactpagina voor de mogelijkheden.

Wat als ik geen milieusticker heb?

Dan krijg je een boete. Deze loopt uiteen van €68 voor personenauto’s tot €135 voor vrachtwagens. Betaal je niet binnen 45 dagen, dan kan hier nog eens tot maximaal €375 bijkomen.

Wat als ik de sticker niet op tijd ontvang?

Heb je een milieusticker besteld, maar deze nog niet per post ontvangen terwijl je toch al naar Frankrijk vertrekt? Kijk dan naar de tweede e-mail die je binnen één dag na je aanvraag ontvangt. Hier is een digitale rekening bijgevoegd waar je sticker op afgebeeld staat. Je kunt dit document uitprinten en achter je voorruit leggen. De Franse politie kan vervolgens de code inscannen en je aanvraag controleren, zelfs zonder sticker op je voorruit. Zo voorkom je een boete.

Wat zijn Europese uitlaatgasnormen?

Om te zien voor welke kleur van de milieusticker je voertuig in aanmerking komt, wordt gekeken naar de Europese uitlaatgasnormen. Deze normen, van Euro 1 tot en met Euro 6, geven aan hoeveel schadelijke fijnstof je voertuig uitstoot. Euro 6 is op moment van schrijven voor de schoonste voertuigen, Euro 1 voor relatief vervuilende. Oudere en zeer vervuilende voertuigen voldoen aan geen enkele uitlaatgasnorm en komen ook niet in aanmerking voor de Franse milieusticker.

Heb je een kentekenbewijs van na 4 februari 2014, dan kun je je uitlaatgasnorm aflezen op de achterkant. Heb je een ouder kentekenbewijs? Voer dan je kenteken in op de website van de RDW en kijk onder het tabblad Motor & Milieu bij punt V.6. Ben je een Belgische bezoeker? Kijk dan bij punt V.9 op je kentekenbewijs.

Wat zijn Europese voertuigtypes?

Behalve je uitlaatgasnorm bepaalt ook het voertuigtype of de voertuigcategorie voor welke sticker je voertuig in aanmerking komt. Ook dit kun je terugvinden op je kentekenbewijs, namelijk bij punt J. Ik zet de verschillende Europese categorieën hieronder voor je op een rij:

Is een milieusticker nodig voor elektrische auto’s?

Ja, hoewel elektrische auto’s geen schadelijke fijnstof uitstoten, is een milieusticker wel verplicht. Deze voertuigen komen automatisch in aanmerking voor de groene milieusticker waarmee je altijd alle milieuzones in mag.

Heb ik een milieusticker nodig voor mijn motor of bromfiets?

Ja, ook motors, bromfietsen en andere lichte voertuigen op twee, drie of vier willen moeten over een milieusticker beschikken. Het gaat dan om de voertuigcategorieën L1e, L2e, L3e, L4e, L5e, L6e en L7e die je bij punt J. op het kentekenbewijs vindt..

Ik heb een Europese Gehandicaptenparkeerkaart

Wanneer de bestuurder of een passagier beschikt over een Europese Gehandicaptenparkeerkaart, dan mag je met het voertuig onbeperkt de Franse milieuzones in. Wel moet de gehandicapte in het voertuig aanwezig zijn natuurlijk. Leg de Gehandicaptenparkeerkaart duidelijk zichtbaar op het dashboard.

Let er ook op dat het voertuig alsnog van de juiste milieusticker moet worden voorzien. Alleen als het voertuig niet in aanmerking komt, mag je zonder sticker met een Gehandicaptenparkeerkaart de milieuzones in.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op