Milieusticker en milieuzone in Lyon

Samen met Parijs en Grenoble was Lyon een van de eerste Franse steden met een milieuzone. Deze bestaat sinds 12 december 2016. In 2020 is de milieuzone uitgebreid en sindsdien worden de regels elke paar jaar strenger. Op deze pagina lees je er alles over. Bezoek je een andere stad? Kijk dan naar dit overzicht van alle Franse steden met een milieuzone. Meer over de sticker zelf lees je op de hoofdpagina van deze website.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Kaart van de milieuzone in Lyon

kaart: Milieuzone van Lyon

Op de kaart hierboven zie je de ZFE oftewel de milieuzone van Lyon aangegeven met oranje. Dit is inclusief de uitbreiding van de zone in 2020. De milieuzone beslaat niet alleen Lyon zelf, maar ook de gemeente Caluire-et-Cuire en een deel van de gemeenten Villeurbanne, Bron en Vénissieux.

De grens van de milieuzone wordt grotendeels bepaald door de boulevard périphérique de Lyon. Dit is de ringweg van de stad. Deze bestaat in het westen uit de A6 en de A7, in het noorden uit de boulevard périphérique Nord Lyon (BPNL) en in het oosten en zuiden uit de boulevard périphérique Laurent Bonnevay. Let er op dat naar de A6 en A7 binnen Lyon vaak als M6 en M7 wordt verwezen. Op de kaart zijn al deze wegen aangegeven met blauwe lijnen.

Enkel in het noorden in Caluire-et-Cuire en in het westen in de gemeente Lyon zelf, zijn er delen van de milieuzone die buiten de ringweg vallen. De haven ten zuiden van de binnenstad is daarentegen weer zonder milieusticker te bereiken, hoewel deze binnen de ringweg ligt.

De milieuzone van Lyon

Aanvankelijk kende Lyon zoals veel andere Franse steden een ZPA (zone de protection de l’air). Welke regels van kracht waren was afhankelijk van de ernst van de luchtvervuilding. In de praktijk betekende dit, dat op sommige dagen geen sticker verplicht was en op andere dagen alleen voertuigen met bepaalde kleuren van de sticker de straat op mochten. Niet alleen voor toeristen, maar ook voor de inwoners van Lyon zelf was dit verwarrend.

De ZPA van Lyon is in 2020 vervangen door een ZFE (zone à faibles émissions). Dit is een standaard milieuzone met duidelijke regels die altijd van kracht zijn. Je hoeft dus niet telkens zelf uit te zoeken of je nu wel of niet de weg op mag. Wel worden de regels elk jaar of soms elke paar jaar aangescherpt. Zoals de plannen nu zijn, mogen rond 2030 enkel nog voertuigen met groene en paarse stickers binnen de milieuzone rijden. Het gaat dan om elektrische voertuigen, hybrides en benzinemotors die voldoen aan Euro 5 of hoger.

Toch kent de milieuzone van Lyon nog een aantal bijzonderheden. Zo zijn er iets minder strenge voor het vrachtverkeer (voertuigcaterie N) op de rondweg. Voor vrachtverkeer buiten de rondweg maar wel binnen de milieuzone, zijn er tot en met 2024 juist weer strengere regels. Lees voor meer uitleg verder onder het kopje Welke milieusticker in Lyon? aan het einde van deze pagina.

Parkeren buiten de milieuzone

kaart: Milieuzone van Lyon parkeren

Bezoek je Lyon, maar heb je geen milieusticker of heb je een sticker waarmee je niet meer binnen de milieuzone mag rijden? Dan is het mogelijk buiten de zone te parkeren en het openbaar vervoer te nemen. Het handigst zijn de P+R-terreinen die in het Frans parc relais genoemd worden. Ik heb enkele op de kaart gemarkeerd.

  1. P+R Meyzieu: 1166 plaatsen bij station Meyzieu Z.I. op lijn T3.
  2. P+R Porte des Alpes: 389 plaatsen bij station Porte des Alpes op lijn T2.
  3. P+R Vénissieux: 745 plaatsen bij station Vénissieux op lijn T4.
  4. P+R Oullins: 421 plaatsen bij station Gare d’Oullins op lijn B.

Met een kaartje van het openbaar vervoer mag je hier ‘s ochtends van 4:30 uur tot ‘s nachts 1:00 uur parkeren. Op de website van TCL, het vervoersbedrijf van Lyon, vind je een volledig overzicht van de P+R-terreinen. Let er wel op dat die ten westen en noorden van de stad allemaal in de milieuzone liggen. Je mag hier dus alleen met een milieusticker parkeren.

Welke milieusticker in Lyon?

Toegestane milieustickers in Lyon

Op dit moment mogen personenwagens (categorie M1) en motors (categorie L) zonder sticker en met de grijze of bordeauxrode sticker niet meer de milieuzone in. Het gaat dan om oudere diesels van voor 2006. De voertuigcategorie staat bij J op het kentekenbewijs.

Voor vrachtverkeer (categorie N) zijn de regels strenger. Binnen de milieuzone moeten deze over een groene, een paarse of een gele sticker beschikken. Passeren ze Lyon via de rondweg en verlaten ze deze binnen de zone niet? Dan is een oranje sticker ook nog toegestaan. De rondweg bestaat uit de A6, de A7, de boulevard périphérique Nord Lyon en de boulevard périphérique Laurent Bonnevay. Ze staan aangegeven op de kaart bovenaan deze pagina.

Per 1 januari 2025 worden de regels opnieuw strenger. Alleen voertuigen met een groene, paarse of gele sticker mogen dan nog binnen de milieuzone rijden. De afwijkende regels voor vrachtverkeer worden dan afgeschaft.

Wat is er te zien en te doen in Lyon?

Foto van Lyon

Lyon is na Parijs de grootste stad van Frankrijk en een belangrijke toeristische bestemming. Veel van de bezienswaardigheden komen uit de Romeinse tijd, zoals het theater van Lugdunum op een heuvel naast de Saône. De Notre-Dame de Fourvière op dezelfde heuvel is een andere blikvanger. Het huidige centrum van Lyon ligt op een klein schiereiland tussen de Rhône en Saône. Je vindt hier tal van sierlijke gebouwen, kerken, een operagebouw en musea.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op