Milieusticker en milieuzone in Lyon

Samen met Parijs en Grenoble was Lyon een van de eerste Franse steden met een milieuzone. Deze bestaat sinds 12 december 2016. Het gaat in Lyon om een ZPA, oftewel een tijdelijke milieuzone die enkel actief is op dagen met veel luchtvervuiling. Op deze pagina lees je er alles over. Bezoek je een andere stad? Kijk dan naar dit overzicht van alle Franse steden met een milieuzone. Meer over de sticker zelf lees je op de hoofdpagina van deze website.

TIP: Vind je de aanvraagprocedure voor de milieusticker te ingewikkeld? Heb je geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de Franse milieusticker voor je aan. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Kaart van de milieuzone in Lyon

kaart: Milieuzone van Lyon

Op de bovenstaande kaart heb ik de ZPA van Lyon aangegeven met oranje. De milieuzone volgt precies de stadsgrenzen. Ook de voorstad Villeurbanne valt binnen de zone. De andere voorsteden en de bedrijventerreinen ten zuiden en oosten van Lyon vallen er net buiten.

TIP: Vind je de aanvraagprocedure voor de milieusticker te ingewikkeld? Heb je geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de Franse milieusticker voor je aan. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Een uitzondering op de milieuzone vormt de ringweg van Lyon. Deze wordt gevormd door de A6, de A7, de Boulevard Périphérique Nord en de Boulevard Périphérique Laurent Bonnevay. Ook op een drietal wegen om deze ringweg te bereiken is een milieusticker niet verplicht: namelijk de A12, de Avenue de Bohlen en de Quai Paul Sédallian. Ik heb deze wegen aangegeven met blauwe lijnen. Op de Autoroute du soleil, die veel Nederlanders gebruiken om Zuid-Frankrijk te bereiken, is dus geen milieusticker verplicht.

De milieuzone (ZPA) van Lyon

De milieuzone van Lyon is een ZPA oftewel een zone de protection de l’air. Dit betekent dat een milieusticker alleen op dagen met ernstige luchtvervuiling verplicht is. In het Frans wordt dit een pic de pollution genoemd en het wordt aangekondigd op elektronische borden langs de weg en op deze pagina van de Préfecture du Rhône. De maatregelen bestaan uit drie stappen die telkens afhangen van hoe ernstig de luchtvervuiling is.

Nadat de luchtkwaliteit verbetert, worden de maatregelen weer ingetrokken. Alle voertuigen mogen dan weer de weg op. Dit einde van de tijdelijke milieuzone wordt op dezelfde nieuwspagina van de Préfecture du Rhône gemeld.

Parkeren buiten de milieuzone

kaart: Milieuzone van Lyon parkeren

Bezoek je Lyon op een dag wanneer de ZPA van kracht is, maar heb je geen milieusticker of mag je de milieuzone niet in omdat je een (on)even kenteken hebt? Dan is het mogelijk buiten de zone te parkeren en het openbaar vervoer te nemen. Het handigst zijn de P+R-terreinen die in het Frans parc relais genoemd worden. Ik heb enkele op de kaart gemarkeerd. De milieuzone is oranje.

  1. P+R Meyzieu: 1166 plaatsen bij station Meyzieu Z.I. op lijn T3.
  2. P+R Porte des Alpes: 389 plaatsen bij station Porte des Alpes op lijn T2.
  3. P+R Vénissieux: 745 plaatsen bij station Vénissieux op lijn T4.
  4. P+R Oullins: 421 plaatsen bij station Gare d’Oullins op lijn B.

Met een kaartje van het openbaar vervoer mag je hier ‘s ochtends van 4:30 uur tot ‘s nachts 1:00 uur parkeren. Op de website van TCL, het vervoersbedrijf van Lyon, vind je een volledig overzicht van de P+R-terreinen. Let er wel op dat die ten westen en noorden van de stad allemaal in de milieuzone liggen. Op dagen dat de regeling van kracht is mag je hier dus geen gebruik van maken.

Een toekomstige ZFE-m van Lyon

In februari 2019 heeft Lyon aangekondigd naast de bestaande ZPA een nieuwe, permanente milieuzone (ZFE-m) in te willen voeren voor vrachtverkeer waar de milieusticker altijd verplicht is. Deze zone moet op 1 januari 2020 ingaan en is iets groter dan de zone van de huidige ZPA. Ook Bron, Vénissieux en Caluire-et-Cuire maken er deel vanuit. Aanvankelijk worden vrachtwagens met een paarse (1), gele (2) en oranje (3) sticker toegelaten. Per 1 januari 2021 mogen alleen nog vrachtwagens met een paarse en gele sticker de zone in.

Welke milieusticker in Lyon?

Toegestane milieustickers in Lyon

Op dagen dat de ZPA van Lyon van kracht is, mogen voertuigen met de groene, paarse en gele milieusticker altijd de straat op. Met de oranje sticker mag je enkel de eerste vier dagen nog doorrijden. Heb je niet een van deze stickers of heb je een oranje sticker en houdt de vervuiling langer dan vier dagen aan, dan loop je het risico een boete te krijgen. Afhankelijk van je type voertuig bedraagt deze tussen de €68 en €375.

Zoek je een hotel in Lyon?

Foto van Lyon

Ga je naar Lyon, maar weet je nog niet waar je overnacht? Dan raad ik aan naar eens de pagina over Lyon op Booking.com te kijken. Booking.com is de grootste reserveringssite van Europa waar je bijna altijd de laagste prijs betaalt. Erg handig vind ik dat je betaalt bij aankomst en meestal zonder problemen kunt annuleren. Bovendien is het ook nog eens een Nederlands bedrijf.

TIP: Vind je de aanvraagprocedure voor de milieusticker te ingewikkeld? Heb je geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de Franse milieusticker voor je aan. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op