Milieusticker en milieuzone in Parijs

Parijs was op 1 juli 2016 de eerste Franse stad die een permanente milieuzone (ZCR) invoerde. Binnen deze zone mag je alleen met een gemotoriseerd voertuig rijden als je een Franse milieusticker hebt. Op dagen met veel smog is de regeling ook van kracht in een grotere zone (ZPA). Hieronder lees je er alles over. Wil je juist meer weten over de milieusticker zelf? Kijk dan op de hoofdpagina. Zoek je een andere stad? Bekijk dan deze lijst met alle milieuzones in Frankrijk.

Foto van een gevarendriehoek

Behalve een milieusticker, zijn een alcoholtester, een gevarendriehoek en een veiligheidshesje in Frankrijk ook verplicht voor in de auto. Klik op de links om ze alvast te bestellen bij bol.com.

Kaart van de permanente milieuzone (ZCR) in Parijs

kaart: Milieuzone van Parijs

De grenzen van de Zone à Circulation Restreinte (ZCR), oftewel de permanente milieuzone van Parijs, worden gevormd door de eerste ringweg. In het Frans heet deze weg de Boulevard Périphérique. Dit maakt het eenvoudig om te bepalen of je wel of geen milieusticker nodig hebt. Blijf je op of buiten de ringweg, dan is een sticker niet verplicht. Rijd je binnen de ringweg, dan wel.

Hoewel het niet overal wordt aangegeven, geldt de verplichting voer de meeste voertuigen van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 20:00. Buiten deze tijden mag je ook zonder sticker de milieuzone in. Voor grotere bussen (M2 en M3) en vrachtwagens (N2 en N3) is een milieusticker echter altijd verplicht, zelfs in het weekend. Denk er tenslotte aan dat op dagen met veel luchtvervuiling er aanvullende maatregelen van kracht zijn. Meer daarover lees je onder het kopje ZPA van Parijs verder naar onderen op deze pagina.

Parkeren buiten de milieuzone

Ga je doordeweeks naar Parijs, maar heb je niet op tijd een milieusticker weten te regelen of is je voertuig te oud? Dan kun je buiten de milieuzone parkeren en de metro nemen. Zo ben je alsnog snel op plaats van bestemming. Aan te raden is te parkeren op een Parking Relais die je vlakbij de grotere metrostations van de stad vindt. Op deze pagina op de website van het vervoersbedrijf van Parijs kun je een kaart bekijken. Zone 1 op deze kaart komt overeen met de milieuzone van Parijs.

Welke milieusticker in Parijs?

Milieustickers toegestaan in Parijs

Hoewel in de ZCR Parijs aanvankelijk alle kleuren van de milieusticker toegestaan werden, zijn de regels per 1 juli 2017 aangescherpt. Ook voertuigen met een grijze sticker mogen vanaf deze datum de milieuzone van Parijs niet meer in. Deze sticker is voor diesels met uitlaatgasnorm Euro 2 (personenwagens) of Euro 3 (bussen en vrachtwagens). Heb je dus de grijze sticker of helemaal geen sticker, dan mag je de binnenstad van Parijs niet meer in. De boete ligt tussen de €68 en €315.

Kaart van de ZPA van Parijs

In aanvulling op de permanente milieuzone (ZCR), kent Parijs ook een Zone de Protection de l’Air oftewel een ZPA. Dit kun je zien als een tijdelijke milieuzone die in werking gaat op achtereenvolgende dagen met veel luchtvervuiling. Ik heb de ZPA op de kaart hieronder aangegeven met blauw. De permanente milieuzone (ZCR) ligt binnen de ZPA en is oranje.

kaart: Milieuzone van Parijs

Zoals je ziet beslaat de ZPA een veel groter gebied dan de permanente milieuzone. De grens ligt bij de A86, ook wel de Super Périphérique Parisien genoemd. In tegenstelling tot de permanente zone, staat de grens van de ZPA niet met borden aangegeven. Het vliegveld Charles de Gaulle, Versailles en Disneyland Parijs liggen er overigens net buiten.

In de ZPA van Parijs worden alleen voertuigen geweerd wanneer de smog twee opeenvolgende dagen te veel is. Dit wordt aangekondigd op deze pagina van de officiële website van de stad. Ook staan er aan de rand van de zone elektronische borden. Voertuigen die geen sticker of een grijze sticker met het cijfer 5 hebben, worden dan tussen 5:30 ‘s ochtends en middernacht geweerd. Houd tijdens een bezoek aan Parijs deze website en elektronische borden dus in de gaten.

Op zoek naar een hotel in Parijs?

Ga je naar Parijs en heb je nog geen hotel geboekt? Dan raad ik je aan te kijken op Hotel in Parijs. De eigenaar geeft hier uitvoerige beschrijvingen van hotels die hij persoonlijk bezocht heeft. Zo komt je niet voor onaangename verrassingen te staan. Ook vind je er tips over de bezienswaardigheden van Parijs. Voor nog meer hotels kun je ook deze pagina over Parijs op Booking.com bekijken.

Ook verplicht in de auto in Frankrijk!

Foto van een gevarendriehoek

Behalve een milieusticker, zijn een alcoholtester, een gevarendriehoek en een veiligheidshesje in Frankrijk ook verplicht voor in de auto. Klik op de links om ze alvast te bestellen bij bol.com.