Milieusticker en milieuzone in Parijs

Parijs was op 1 juli 2016 de eerste Franse stad die een permanente milieuzone (ZFE-m) invoerde. Binnen deze zone mag je alleen met een gemotoriseerd voertuig rijden als je een Franse milieusticker hebt. Op dagen met veel smog is de regeling ook van kracht in een grotere zone (ZPA) rondom het centrum. Hieronder lees je alles wat je moet weten over de milieuzone van Parijs. Wil je meer lezen over de milieusticker zelf? Kijk dan op de hoofdpagina van deze site. Zoek je een andere stad? Bekijk dan de lijst met alle milieuzones in Frankrijk.

TIP: Vind je de aanvraagprocedure voor de milieusticker te ingewikkeld? Heb je geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de Franse milieusticker voor je aan. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Kaart van de permanente milieuzone (ZFE-m) in Parijs

kaart: Milieuzone van Parijs

De grenzen van de zone à faibles émissions mobilité (ZFE-m), oftewel de permanente milieuzone van Parijs, worden gevormd door de eerste ringweg. In het Frans heet deze weg de Boulevard Périphérique. Dit maakt het eenvoudig om te bepalen of je wel of geen milieusticker nodig hebt. Blijf je op of buiten de ringweg, dan is een sticker niet verplicht. Rijd je binnen de ringweg, dan wel.

TIP: Vind je de aanvraagprocedure voor de milieusticker te ingewikkeld? Heb je geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de Franse milieusticker voor je aan. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Hoewel het niet overal duidelijk wordt aangegeven, geldt de verplichting voer de meeste voertuigen van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 20:00. Buiten deze tijden mag je ook zonder sticker de milieuzone in. Voor grotere bussen (M2 en M3) en vrachtwagens (N2 en N3) is een milieusticker juist weer altijd verplicht, zelfs in het weekend. Denk er tenslotte aan dat op dagen met veel luchtvervuiling er extra maatregelen van kracht zijn. Meer daarover lees je onder het kopje ZPA van Parijs halverwege deze pagina.

Parkeren buiten de milieuzone

Ga je doordeweeks naar Parijs, maar heb je niet op tijd een milieusticker weten te regelen of is je voertuig te oud? Dan kun je buiten de milieuzone parkeren en de metro nemen. Zo ben je alsnog snel op plaats van bestemming. Aan te raden is te parkeren op een Parking Relais die je vlakbij de grotere metrostations van de stad vindt. Op deze pagina op de website van het vervoersbedrijf van Parijs kun je een kaart bekijken. Zone 1 op deze kaart komt overeen met de milieuzone.

Welke milieusticker in Parijs?

Milieustickers toegestaan in Parijs

Hoewel in de ZFE-m van Parijs aanvankelijk alle kleuren van de milieusticker toegestaan werden, zijn de regels per 1 juli 2017 aangescherpt. Voertuigen met een grijze (5) sticker mogen vanaf deze datum de milieuzone van Parijs niet meer in. Deze sticker is voor diesels die voldoen aan uitlaatgasnorm Euro 2 (personenwagens) of Euro 3 (bussen en vrachtwagens). Heb je dus de grijze sticker of geen sticker, dan mag je de binnenstad van Parijs niet meer in. De boete ligt tussen de €68 en €375.

Per 4 juli 2019 worden de regels voor Parijs opnieuw aangescherpt. Vanaf die datum mogen ook voertuigen met een bordeauxrode (4) sticker niet meer binnen de milieuzone rijden. Vanaf een nog niet vastgestelde datum in 2022 worden vervolgens ook voertuigen met een oranje (3) sticker geweerd.

Kaart van de ZPA van Parijs

Ter aanvulling op de permanente milieuzone (ZFE-m), kent Parijs ook een zone de protection de l’air oftewel een ZPA. Dit kun je zien als een tijdelijke milieuzone die in werking gaat op achtereenvolgende dagen met veel luchtvervuiling. De ZPA van Parijs staat op de kaart hieronder aangegeven met blauw. De hierboven besproken permanente milieuzone (ZFE-m) ligt binnen de ZPA en is oranje.

kaart: Milieuzone van Parijs

Zoals je ziet beslaat de ZPA een groter gebied dan de permanente milieuzone. De grens ligt bij de A86, ook wel de Super Périphérique Parisien genoemd. In tegenstelling tot de permanente zone, staat de grens van de ZPA niet met borden aangegeven. Het vliegveld Charles de Gaulle, Versailles en Disneyland Parijs liggen overigens buiten deze zone.

In de ZPA van Parijs worden alleen voertuigen geweerd wanneer de smog twee opeenvolgende dagen te veel is. Dit wordt aangekondigd op deze pagina van de officiële website van de stad. Ook staan er aan de rand van de zone elektronische borden. Voertuigen die geen sticker of een grijze sticker met het cijfer 5 hebben, worden dan tussen 5:30 ‘s ochtends en middernacht geweerd. Houd tijdens een bezoek aan Parijs deze website en elektronische borden dus in de gaten.

Goed om te weten is dat op dagen dat de ZPA van Parijs actief is, de prijs van het openbaar vervoer naar beneden gaat. Zo kun je op deze dagen voordelig een dagkaart kopen voor €3,80 (prijs februari 2019).

Op zoek naar een hotel in Parijs?

Ga je naar Parijs en heb je nog geen hotel geboekt? Dan raad ik je aan te kijken op Hotel in Parijs. De eigenaar geeft hier uitvoerige beschrijvingen van hotels die hij persoonlijk bezocht heeft. Zo komt je niet voor onaangename verrassingen te staan. Ook vind je er tips over de bezienswaardigheden van Parijs. Voor nog meer hotels kun je ook deze pagina over Parijs op Booking.com bekijken.

TIP: Vind je de aanvraagprocedure voor de milieusticker te ingewikkeld? Heb je geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de Franse milieusticker voor je aan. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op