Milieusticker en milieuzone in Parijs

Parijs was op 1 juli 2016 de eerste Franse stad die een milieuzone invoerde. Alleen als je een Franse milieusticker hebt, mag je binnen deze zone rijden met een gemotoriseerd voertuig. Op deze pagina vind je een kaart en alles wat je moet weten over de milieuzone van Parijs. Wil je meer lezen over de milieusticker zelf? Kijk dan op de hoofdpagina van deze site. Zoek je een andere stad? Bekijk dan de lijst met alle milieuzones in Frankrijk.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Kaart van de milieuzone in Parijs

kaart: Milieuzone van Parijs

De zone à faibles émissions (ZFE) oftewel de milieuzone van Parijs staat op de kaart hierboven aangegeven met oranje. In totaal vallen 77 gemeenten van de Métropole du Grand Paris binnen de zone. Dit is een samenwerkingsverband van de stad Parijs met een groot aantal omliggende gemeenten.

De grens van de milieuzone wordt steeds bepaald door de grenzen van de buitenste deelnemende gemeenten. Deze grens is voor het verkeer niet altijd even logisch. Handig is de A86 in het achterhoofd te houden, aangegeven met blauw op de kaart. Deze tweede ringweg ligt nog net binnen en soms net iets buiten de milieuzone. Op de A86 zelf en een flink aantal wegen die van buiten op de A86 uitkomen is een milieusticker nog niet verplicht.

Deze verbindende wegen van buiten de milieuzone naar de A86 staan met rood op de kaart aangegeven. Het gaat hier dan om, met de klok mee, de A15, de N1, de A1, de N186, de A3, de afrit naar de D116, de A4, de N406, de N6, de A106, de A10, de A6 en de A14.

Het beste gebruik je bij je bezoek aan Parijs de volgende vuistregel:

  1. Ligt je bestemming binnen de A86? Dan is een milieusticker verplicht, behalve in de gemeenten Vélizy-Villacoublay en Viroflay nabij Versailles. Deze liggen net buiten de zone ten zuidwesten van Parijs (zie linksonder op de kaart).
  2. Passeer je Parijs via de A86? Dan is een milieusticker niet verplicht, zolang je via de grote wegen (rood op de kaart) de A86 op- en weer afrijdt.
  3. Ligt je bestemming vlakbij de A86? Bekijk dan nauwkeurig de kaart. Het kan zijn dat je bestemming buiten de A86 maar nog net binnen de milieuzone ligt.

Bij de invoering in 2016 was de milieuzone van Parijs overigens veel kleiner. De Boulevard Périphérique oftewel de eerste ringweg, vormde toen de grens van de zone. In 2021 is de milieuzone uitgebreid en er zijn plannen in de toekomst een milieusticker verplicht te stellen in de volledige metropool van Parijs.

De milieuzone van Parijs

De milieuzone van Parijs wijkt iets af van die van de meeste andere milieuzones. Zo zijn de regels alleen op bepaalde tijden van toepassing en zijn er verschillende regels voor verschillende soorten voertuigen.

  1. Voor zware vrachtwagens (categorieën M2 en M3) en bussen (N2 en N3) is een milieusticker dagelijks tussen 8 en 20 uur verplicht. De voertuigcategorie staat altijd bij punt J op je kentekenbewijs.
  2. Voor alle overige gemotoriseerde voertuigen is een milieusticker verplicht op werkdagen van 8 tot 20 uur. In het weekend en op feestdagen is een sticker niet nodig.

Dit laatste betekent dat als je Parijs in bijvoorbeeld het weekend bezorgt, een milieusticker voor je auto niet verplicht is. Dit maken de regels in Parijs een stuk soepeler dan vrijwel alle andere milieuzones.

Parkeren buiten de milieuzone

Moet je doordeweeks, met een vrachtwagen of met een bus in de Franse hoofdstad zijn en heb je geen milieusticker? Dan kun je buiten de milieuzone parkeren en de metro nemen. Zo ben je alsnog snel op plaats van bestemming. Aan te raden is te parkeren op een Parking Relais die je vlakbij de grotere metrostations van de stad vindt. Op deze pagina op de website van Île-de-France Mobilités kun je een kaart met all Parking Relais bekijken.

Toekomstige uitbreiding

Waar de ZFE nu 77 gemeenten van de Métropole du Grand Paris beslaat, zijn er plannen de milieuzone in de toekomst uit te breiden. Hiervoor is wel eerst overleg tussen de gemeenten voor nodig. Ook zullen de plannen afhangen van hoe de luchtkwaliteit zich de komende jaren ontwikkelt.

Welke milieusticker in Parijs?

Toegestane milieustickers in Parijs

Op dit moment mogen alle voertuigen met een groene, een paarse (1), een gele (2) en een oranje milieusticker (3) binnen de milieuzone van Parijs rijden. Heb je geen milieusticker of een van de ourdere bordeauxrode (4) of grijze (5) stickers? Dan riskeer je een boete. Goed om te weten alvast is dat de regels per 1 januari 2025 worden aangescherpt. Ook voertuigen met een oranje sticker worden vanaf die datum geweerd.

Wat is er te zien en te doen in Parijs?

Parijs staat bekend als één van de mooiste, romantische en meest indrukwekkende steden ter wereld. Met prachtige boulevards, cafés en architectuur, teveel attracties om tijdens één bezoek te zien, vooraanstaande musea en eindeloze winkel- en uitgaansmogelijkheden, is er voor iedereen wel wat te doen .

Iedereen wil natuurlijk naar de Eiffeltoren en ook zullen de meesten wel eens gehoord hebben van de Notre-Dame of het Louvre. Dit zijn zeker toeristische trekpleisters van formaat die bij een bezoek aan Parijs niet overgeslagen mogen worden. Maar wat te denken van oude en sfeervolle wijken zoals het Quartier Latin of Montmartre? Ook zijn er meer dan genoeg monumentale bouwwerken in Parijs zoals Les Invalides, het Panthéon en het Grand Palais, welke stuk voor stuk de moeite waard zijn. Daarnaast kent de veelzijdige Franse hoofdstad attracties zoals het wolkenkrabber-complex La Défense, de tuinen bij het Palais du Luxembourg en de miljoenen in ondergronde gangen bewaarde skeletten van de Catacomben.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op