Milieusticker en milieuzone in Grenoble

Als een van de eerste Franse steden heeft Grenoble sinds 1 januari 2017 een permanente milieuzone (ZFE-m). Binnen deze milieuzone is een milieusticker voor je voertuig verplicht. De regeling is op dagen met veel luchtvervuiling ook van kracht in een grotere zone (ZPA) rondom de stad. Op deze pagina lees je er alles over. Zoek je een andere stad? Bekijk dan deze lijst van alle Franse steden met een milieuzone. Meer over de sticker zelf lees je op de hoofdpagina.

TIP: Vind je de aanvraagprocedure voor de milieusticker te ingewikkeld? Heb je geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de Franse milieusticker voor je aan. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Kaart van de permanente milieuzone (ZFE-m) in Grenoble

kaart: Milieuzone van Grenoble

Op de kaart heb ik de milieuzone van Grenoble met oranje aangegeven. Het gaat om een zogeheten zone à faibles émissions mobilité (ZFE-m) oftewel een permanente milieuzone. Zoals je ziet gaat het vooral om het centrum van de stad. De meeste buitenwijken en bedrijventerreinen vallen namelijk buiten de zone. Ook op grote doorgaande wegen is de milieusticker niet verplicht. Het gaat dan om de A48, de A41 en de N87 die deze twee autosnelwegen met elkaar verbindt.

De ZFE-m van Grenoble is actief van maandag tot en met vrijdag van 6:00 tot 19:00 uur. Buiten deze tijden mag je de stad ook zonder sticker in. Bedenk wel dat als er sprake is van een pic de pollution oftewel ernstige luchtvervuiling, de volledige stad en veel omliggende dorpen alsnog ontoegankelijk worden voor voertuigen zonder milieusticker. Zie voor meer informatie de ZPA van Grenoble.

Parkeren buiten de milieuzone

Moet je doordeweeks toch in Grenoble zijn, maar komt je voertuig niet in aanmerking of heb je niet op tijd een milieusticker kunnen regelen? Gebruik dan de P+R-terreinen die buiten de milieuzone liggen. In het Frans heten ze parkings relais. Wanneer je een tramkaartje koopt mag je hier de hele dag gratis parkeren van 4:30 in de ochtend tot 1:30 uur ‘s nachts. Het is helaas niet mogelijk je auto er de hele nacht te laten staan.

TIP: Vind je de aanvraagprocedure voor de milieusticker te ingewikkeld? Heb je geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de Franse milieusticker voor je aan. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Op de kaart hierboven heb ik de meest voor de hand liggende P+R-terreinen aangegeven. Ze liggen vlakbij een tramhalte, zodat je snel in het centrum bent. Een volledig overzicht van de P+R-terreinen van Grenoble vind je op de website Transports de l’Agglomération Grenobloise. Houd er wel rekening mee dat sommige terreinen in die lijst binnen de milieuzone liggen.

  1. P+R Grand Sablon: 230 plaatsen, halte Grand Sablon op lijn B.
  2. P+R Esplanade: 200 plaatsen, halte Esplanade op lijn E.
  3. P+R Vallier-Catane: 490 plaatsen, halte Vallier-Catane op lijn C.

Een andere aanrader zijn de winkelcentra in de buitenwijken van Grenoble. Ik heb ze niet op de kaart aangegeven omdat ze verder bij het centrum vandaan liggen, maar met de tram ben je nog altijd in niet meer dan 15 minuten in de binnenstad. La Poya bij de laatste halte van lijn A en het enorme Grand’Place, ook langs lijn A, bieden de meeste parkeergelegenheid.

Welke milieusticker in Grenoble?

Alle kleuren van de Franse milieusticker.

In de milieuzone van Grenoble worden op dit moment alle kleuren van de Franse milieusticker toegestaan. Alleen als je geen sticker hebt mag je de stad niet in en riskeer je een boete van €68 tot €135. Tijdens dagen met veel luchtvervuiling kan het zijn dat vanaf de zevende dag voertuigen met een bordeauxrode of een grijze sticker geweerd worden. Meer daarover lees je hieronder.

Kaart van de ZPA van Grenoble

Behalve een permanente milieuzone (ZFE-m) in het centrum van de stad, kent Grenoble ook een zone de protection de l’air (ZPA). Dit is een grotere zone waar op dagen met veel vervuiling voertuigen geweerd worden. De ZPA bestaat sinds 1 november 2016 en komt overeen met de grote Alpenvallei rondom de stad. Ik heb de zone op de kaart hieronder aangegeven met blauw. De permanente milieuzone in het centrum heb ik oranje gekleurd.

kaart: Controlezone van Grenoble

In deze ZPA worden alleen voertuigen geweerd wanneer de luchtvervuiling op meerdere op elkaar volgende dagen te hoog is. De Fransen noemen dit een pic de pollution en het wordt aangekondigd op de verkeerssite van Grenoble. Ik raad aan voor en tijdens je verblijf deze website goed in de gaten te houden. Hoewel er aan de rand van de zone elektronische borden staan, heb je hier natuurlijk niets aan als je accommodatie binnen de zone ligt.

Ga je op vakantie naar de omgeving van Grenoble en weet je niet zeker of jouw bestemming in de zone ligt? Hier is een lijst van alle dorpen die deel uit maken van de ZPA van Grenoble:

Bresson, Brié-et-Angonnes, Champ-sur-Drac, Champagnier, Claix , Corenc, Domène, Échirolles, Eybens, Fontaine, Fontanil-Cornillon, Gières, Grenoble, Le Gua, Herbeys, Jarrie, Meylan, Miribel-Lanchâtre, Mont-Saint-Martin, Montchaboud, Murianette, Notre-Dame-de-Commiers, Notre-Dame-de-Mésage, Noyarey, Poisat, Pont-de-Claix, Proveysieux, Quaix-en-Chartreuse, Saint-Barthélémy-de-Séchilienne, Saint-Égrève, Saint-Georges-de-Commiers, Saint-Martin-d’Hères, Saint-Martin-le-Vinoux, Saint-Paul-de-Varces, Saint-Pierre-de-Mésage, Sappey-en-Chartreuse, Sarcenas, Sassenage, Séchilienne, Seyssinet-Pariset, Seyssins, Tronche, Varces-Allières-et-Risset, Vaulnaveys-le-Bas, Vaulnaveys-le-Haut, Venon, Veurey-Voroize, Vif en Vizille.

Let op! Sinds 4 januari 2018 is ook het volledige depertement Isère waar Grenoble onder valt een milieuzone. Het verschil met de ZPA van Grenoble is dat de resticties niet direct gelden voor het hele departement, maar slechts voor die delen die te maken hebben met ernstige luchtvervuiling. Meer uitleg op de pagina over Isère.

Overnacht je in Grenoble of omgeving?

Foto van Grenoble

Foto van Grenoble door Laurent Espitallier (CC BY 2.0)

Ga je naar Grenoble en zoek je een hotel in de stad? Of misschien in een van de dorpen in de omgeving? Dan raad ik je aan op deze pagina op Booking.com te kijken. Hier vind je alle hotels, inclusief prijzen, foto’s en recensies van anderen. Booking.com is een Nederlands bedrijf, dat dankzij de mogelijkheid te betalen bij aankomst is uitgegroeid tot de grootste reserveringssite van Europa.

TIP: Vind je de aanvraagprocedure voor de milieusticker te ingewikkeld? Heb je geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de Franse milieusticker voor je aan. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op