Milieusticker en milieuzone in Grenoble

De stad Grenoble heeft als een van de eerste Franse steden op 1 januari 2017 een milieuzone ingevoerd. Door de jaren heen is deze milieuzone uitgebreid, waardoor een milieusticker nu ook in het stedelijke gebied rondom Grenoble verplicht is. Op deze pagina lees je er alles over. Zoek je een andere stad? Bekijk dan deze lijst van alle Franse steden waar een milieusticker verplicht is. Meer over de sticker zelf lees je op de hoofdpagina van deze website.

TIP: Vind je de aanvraagprocedure voor de milieusticker te ingewikkeld? Heb je geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de Franse milieusticker voor je aan. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

In Frankrijk wordt vaak gesproken over de milieuzone van de Grenoble-Alpes Métropole, omdat de zone niet meer beperkt is tot enkel Grenoble.

Kaart van de milieuzone in Grenoble

kaart: Milieuzone van Grenoble

Op de kaart hierboven staat de milieuzone van Grenoble aangegeven met oranje. Dit is inclusief de meest recente uitbreiding van de milieuzone op 7 juli 2023. Daarvoor kende Grenoble een kleinere milieuzone die zich beperkte tot het centrum van de stad. Er staat ook flink aantal blauwe en rode lijnen op de kaart. Het gaat hier om wegen waar een milieusticker niet verplicht is. Ze worden hieronder verder toegelicht.

Behalve de gemeente Grenoble zelf, zijn er nu ook 12 omringende gemeenten die grotendeels binnen de milieuzone vallen. Dit zijn Échirolles, Eybens, Fontaine, Gières, Grenoble, La Tronche, Le Pont-de-Claix, Meylan, Saint-Égrève, Saint-Martin-d’Hères, Saint-Martin-le-Vinoux, Seyssinet-Pariset en Seyssins.

De milieuzone van Grenoble

In Grenoble is bij het invoeren van de huidige milieuzone rekening gehouden met bezoekers die geen milieusticker op de voorruit hebben. Zo zijn er een aantal doorgaande wegen waarop een sticker nooit verplicht is. De belangrijkste zijn de A48 die Grenoble met Lyon verbindt; de A51 richting het zuiden en de A41 richting Chambéry dat verder naar het noordoosten ligt. Op verbindende wegen, namelijk de A480 en de N87, is een sticker ook niet verplicht. Op de kaart staan deze wegen aangegeven met blauwe lijnen.

Daarnaast zijn er nog een tiental kleinere wegen die de omliggende dorpen verbinden met stations, haltes van tramlijnen, ziekenhuizen of toegang bieden tot de autosnelwegen. Denk bijvoorbeeld aan de kleine gemeente Poisat aan de rand van de metropool die niet meedoet aan de milieuzone. De enige wegen naar de buitenwereld loopt door de milieuzone, dus heeft Poisat een eigen weggetje gekregen waar de milieusticker niet nodig is. Al deze wegen zijn aangegeven met rood, maar voor toeristen zijn de minder van belang.

Tijden waarop de regels van kracht zijn

In tegenstelling tot veel andere milieuzones in Frankrijk, krijg je in Grenoble alleen een boete op werkdagen tussen 7 en 19 uur. Rijd je dus ‘s ochtends vroeg, ‘s avonds of in het weekend door de milieuzone, dan zul je geen boete krijgen. Dit maakt het voor Nederlandse toeristen die geen milieusticker hebben, nog relatief gemakkelijk om een bezoek aan de stad te plannen en een boete te voorkomen.

Parkeren buiten de milieuzone

Wil je toch op tijden dat de regels van kracht zijn Grenoble bezoeken? Dan kun je gebruik maken van een van de vele P+R-terreinen. Deze zijn goed bereikbaar via de op de kaart met rood of blauw aangegeven wegen waar een milieusticker niet verplicht is. Bovendien parkeer je soms zelfs gratis en ben je met één van de vijf tramlijnen snel in de binnenstad. We zetten hieronder enkele aanraders op een rij. We hebben ze ook op de kaart aangegeven.

  1. P+R Esplanade: bereikbaar via N481, tramlijn E
  2. P+R Seyssinet-Pariset: bereikbaar via D1532, tramlijn C
  3. P+R L’Etoile: bereikbaar via D1075 en D268, tramlijn A
  4. P+R Plaine des Sports: via Rue des Glairons, tramlijnen B, C, D en E
  5. P+R La Tronche Grand-Sablon: bereikbaar via Avenue du Grand Sablon, tramlijn B

Welke milieusticker in Grenoble?

Milieustickers toegestaan in Parijs

In de ZFE oftewel milieuzone van de Grenoble-Alpes Métropole, worden oudere voertuigen met vervuilende motors in fases geweerd. Per 7 juli 2023 mogen voertuigen met de grijze milieusticker (5) de milieuzone niet meer in. Vanaf 1 januari 2024 zijn ook voertuigen met een bordeauxrode sticker (4) niet meer welkom en vanaf 1 januari 2025 die met de oranje sticker niet meer. Het gaat dan vooral om oudere diesels. Kijk op onze pagina over de kleuren van de Franse milieusticker om te zien welke auto’s voor welke sticker in aanmerking komen.

Wat is er te zien en te doen in Grenoble?

Foto van Grenoble

Foto van Grenoble door Laurent Espitallier (CC BY 2.0)

In de metropool van Grenoble wonen bijna een half miljoen mensen, wat het verruit de grootste stad in de Alpen maakt. Ooit was het de hoofdstad van het voormalige hertogdom en latere Franse province de Dauphine. Veel historische gebouwen uit de binnenstad stammen nog uit deze tijd, zoals het Palais du Parlement. Tegenwoordig staat Grenoble bekend om de vele musea, de educatieve instellingen en als toeristische bestemming. Erg populair is de kabelbaan die je vanuit de stad naar de Bastille brengt. Dit is een groot fort op een bergklif net boven het centrum.

TIP: Vind je de aanvraagprocedure voor de milieusticker te ingewikkeld? Heb je geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de Franse milieusticker voor je aan. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op