Hulp bij het aanvragen van de Franse milieusticker

Ik ontvang dagelijks veel e-mails met vragen over het bestellen van de Franse milieusticker. De Franse overheid heeft hiervoor een speciale website in het leven geroepen, maar deze is best lastig. Vooral de stap waarbij je je voertuig moet toevoegen zorgt voor problemen. Ik vertel je in dit artikel daarom stap voor stap hoe je dit doet. De meeste Nederlanders begrijpen beter Engels dan Frans, dus ik heb voor het Engelstalige formulier gekozen.

Foto van een gevarendriehoek

Behalve een milieusticker, zijn een alcoholtester, een gevarendriehoek en een veiligheidshesje in Frankrijk ook verplicht voor in de auto. Klik op de links om ze alvast te bestellen bij Bol.com.

Het toevoegen van een voertuig

Ten eerste is het handig je kentekenbewijs bij de hand te hebben. Op het formulier staan bij sommige velden tussen haakjes letters vermeld. Deze komen overeen met de letters op je kentekenbewijs. Ik laat je hieronder eerst het formulier zien en daarna bespreek ik de invulvelden stuk voor stuk voor je.

Formulier aanvragen Franse milieusticker

Let op dat onze Franse vrienden het formulier af en toe aanpassen. Ik controleer dit met enige regelmaat, maar het kan dus zijn dat het formulier er op het moment dat je de aanvraag doet iets anders uitziet dan hierboven.

De volgende twee zijn lastiger, omdat deze niet op ieder kentekenbewijs staan. Wat je kunt proberen is je kenteken invoeren op de website van de RDW. Ga naar het tabblad Motor & Milieu en dan naar Uitstoot. De milieuclassificatie en CO2-uitstoot vind je bij punten V.6 en V.7. Let er wel op dat zelfs bij de RDW deze informatie niet altijd beschikbaar is. Vooral bij oudere voertuigen en sommige merken ontbreekt de informatie nog wel eens.

Kun je deze gegevens niet achterhalen? Dan kun de velden leeg laten. Ze zijn niet verplicht om de aanvraag te kunnen versturen. Voor welke sticker je voertuig in aanmerking komt wordt dan berekend op basis van het jaar van eerste toelating.

Je kentekenbewijs toevoegen

De laatste vereiste is het toevoegen van een scan of foto van je kentekenbewijs. Zorg dat alle tekst goed leesbaar is, het bestand niet meer dan 400 KB inneemt en opgeslagen is als .png, .jpeg of .pdf. De afbeelding verkleinen kun je doen met een programma zoals Photoshop of Paint.NET. Klik daarna op Browse om de afbeelding op je computer of telefoon te selecteren. Heb je de vanaf 2014 in Nederland uitgegeven kentekencard, dan zijn foto’s van beide kanten nodig. Zie hiervoor het voorbeeld hieronder. Een tweede afbeelding kun je toevoegen door op Add an attachment te klikken. Heb je het oudere kentekenbewijs, dan volstaat een foto van de zijde met de technische gegevens van je auto.

Vooral zorgen dat de afbeelding niet meer dan 400 KB inneemt en toch leesbaar blijft is best lastig. Het beste sla je de afbeelding op als een .jpg bestand, deze nemen meestal minder ruimte in. Ben je minder handig met computers, dan raad ik aan hulp te halen bij iemand die meer van computers weet.

Foto van een gevarendriehoek

Behalve een milieusticker, zijn een alcoholtester, een gevarendriehoek en een veiligheidshesje in Frankrijk ook verplicht voor in de auto. Klik op de links om ze alvast te bestellen bij Bol.com.

Nog meer vragen?

Heb je nog meer vragen over de Franse milieusticker? Kijk dan eens bij deze veelgestelde vragen. Als je een specifieke vraag hebt over problemen bij de aanvraag, zoals een foutmelding op de website van de Franse overheid, dan kun je het beste zelf contact met hen opnemen. Dit kan per e-mail en telefonisch. Zie hiervoor deze pagina op de website van de Franse overheid.

Publicatiedatum: 14-06-2017. Laatst bijgewerkt op: