Hulp bij het aanvragen van de Franse milieusticker

Ik ontvang veel e-mails met vragen over het bestellen van de Franse milieusticker. De Franse overheid heeft hiervoor een speciale website in het leven geroepen, maar deze is best lastig. Vooral de stap waarbij je je voertuig moet toevoegen zorgt voor problemen. Ik vertel je in dit artikel daarom stap voor stap hoe je dit doet. De meeste Nederlanders begrijpen beter Engels dan Frans, dus ik heb voor het Engelstalige formulier gekozen.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Het toevoegen van een voertuig

Je kiest op de bestelpagina eerst uiteraard voor Vehicle registered abroad en klikt daarna op Order. Voor de volgende stap is het handig je kentekenbewijs bij de hand te hebben. Ik laat je hieronder eerst het formulier zien en daarna bespreek ik de invulvelden stuk voor stuk voor je.

Formulier aanvragen Franse milieusticker

Let op dat onze Franse vrienden het formulier af en toe aanpassen. Ik controleer dit met enige regelmaat, maar het kan dus zijn dat het formulier er op het moment dat je de aanvraag doet iets anders uitziet dan hierboven.

De volgende twee zijn lastiger, omdat deze niet op ieder kentekenbewijs staan. Wat je kunt proberen is je kenteken invoeren op de website van de RDW. Ga naar het tabblad Motor & Milieu en dan naar Uitstoot. De milieuclassificatie en CO2-uitstoot vind je bij punten V.6 en V.7. Let er wel op dat zelfs bij de RDW deze informatie niet altijd beschikbaar is. Vooral bij oudere voertuigen en sommige merken ontbreekt de informatie nog wel eens.

Kun je deze gegevens niet achterhalen? Dan kun de velden leeg laten. Ze zijn niet verplicht om de aanvraag te kunnen versturen. Voor welke sticker je voertuig in aanmerking komt wordt dan berekend op basis van het jaar van eerste toelating.

Je kentekenbewijs toevoegen

De laatste vereiste is het toevoegen van een scan of foto van je kentekenbewijs. Zorg dat alle tekst goed leesbaar is, het bestand niet meer dan 2 MB inneemt en opgeslagen is als .png, .jpg of .pdf. De afbeelding verkleinen kun je doen met een programma zoals Photoshop of Paint.NET of een app op je telefoon. Klik daarna op Add my proof om de afbeelding op je computer of telefoon te selecteren.

Heb je de vanaf 2014 in Nederland uitgegeven kentekencard, dan zijn foto’s van beide kanten nodig. Zie het voorbeeld hieronder. Een tweede afbeelding voeg je toe door op Add an attachment te klikken. Heb je het oudere kentekenbewijs van voor 2014, dan volstaat een foto van de zijde met de technische gegevens.

Kentekenbewijs NL

Vooral zorgen dat de afbeelding niet meer dan 2 MB inneemt en toch leesbaar blijft is best lastig. Het beste sla je de afbeelding op als een .jpg bestand, deze nemen meestal minder ruimte in. Ben je minder handig met computers, dan raad ik aan hulp te halen bij iemand die meer van computers weet.

Bestelling afronden

Op de volgende pagina kun je vervolgens je adres en contactgegevens invullen. Dan volgt nog een pagina waar je je gegevens kunt controleren en tenslotte kun je de bestelling afsluiten en betalen.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Nog meer vragen?

Heb je nog meer vragen over de Franse milieusticker? Kijk dan eens bij deze veelgestelde vragen. Als je een specifieke vraag hebt over problemen bij de aanvraag, zoals een foutmelding op de website van de Franse overheid, dan kun je het beste zelf contact met hen opnemen. Dit kan per e-mail en telefonisch. Zie hiervoor deze pagina op de website van de Franse overheid.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op