Milieusticker en milieuzone in Savoie

Het Franse departement Savoie heeft sinds 2 november 2017 een milieuzone. Het gaat hier om een tijdelijke milieuzone, waar enkel een milieusticker verplicht is op van tevoren aangekondigde dagen met ernstige luchtvervuiling. Ben je op zoek naar een andere Franse milieuzone? Bekijk dan deze lijst. Meer over milieustickers in het algemeen is te vinden op de hoofdpagina.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Kaart van de milieuzone in Savoie

kaart: Milieuzone van Savoie

De milieuzone van Savoie beslaat het volledige departement en is op de kaart hierboven te zien. De meeste luchtvervuiling vindt plaats in het stedelijke gebied van Aix-les-Bains (A op de kaart) en Chambéry (B), maar ook de diepe valleien in het oosten kampen soms met smog. Denk dan vooral aan de valleien door welke de drukke A43 richting Italië loopt. Deze weg is aangegeven met een blauwe lijn.

Naast Savoie zelf kennen ook de aangrenzende departementen Haute-Savoie in het noorden en Isère in het zuiden elk een eigen milieuzone. Net als in Savoie, is een milieusticker hier alleen verplicht op dagen met veel smog. In Grenoble en de vallei van de Arve, beide binnen deze aangrenzende departementen, vind je juist twee permanente milieuzones waar een sticker altijd verplicht is.

De milieuzone (ZPA) van Savoie

De milieuzone van Savoie is een ZPA. Dit betekent dat een sticker alleen nodig is op plaatsen waar er sprake is van luchtvervuiling, zoals bijvoorbeeld in de steden en langs de A43. In de rest van het departement is een sticker dan niet nodig, zolang er daar tenminste geen ernstige smog hangt. Op dagen zonder luchtvervuiling kan het zelfs zo zijn dat in de volledige milieuzone geen sticker nodig is.

Wanneer en waar een sticker verplicht is, wordt door het departement van tevoren aangekondigd. Deze meldingen verschijnen in de lokale kranten en ook hoor je erover op de radio. Omdat de luchtvervuiling meestal kort van tevoren gemeld wordt, is het aan te raden uit voorzorg alvast een sticker te kopen. Zo voorkom je een boete, want de sticker is niet ter plaatse in Savoie te koop. In plaats daarvan bestel je de sticker via een speciaal door de Franse regering opgezette website.

Welke milieusticker in Savoie?

Alle kleuren van de Franse milieusticker.

In Savoie zijn net als in de meeste Franse milieuzones alle kleuren van de milieusticker toegestaan. Blijft de luchtvervuiling lang aanhouden, dan mogen ook de grijze (5) en bordeauxrode (4) sticker geweerd worden. Deze zijn voor oudere voertuigen met een dieselmotor, wat de meest vervuilende voertuigen zijn. Heb je geen milieusticker, dan kan de boete oplopen tot €375.

Ga je op vakantie naar Savoie?

Savoie

Savoie ligt grotendeels in de Franse Alpen en is zowel in de zomer als winter een populaire bestemming. Ook het gebied rond Lac du Bourget is schitterend, met onder meer Aix-les-Bains als beroemd kuuroord. Ben je nog op zoek naar een hotel of vakantiehuisje? Bekijk dan deze pagina over Savoie op Booking.com voor een uitgebreid overzicht.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op