Milieusticker en milieuzone in Haute-Savoie

Het Franse departement Haute-Savoie beschikt sinds 27 oktober 2017 over een milieuzone. Het gaat dan om een tijdelijke milieuzone of ZPA, waar een milieusticker alleen verplicht is op dagen met ernstige luchtvervuiling. Op deze pagina vertel ik je meer. Een overzicht van alle Franse milieuzones vind je hier. Meer over de sticker in het algemeen staat op de hoofdpagina.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Kaart van de milieuzone in Haute-Savoie

kaart: Milieuzone van Haute-Savoie

Het oranje gebied op de kaart vormt de milieuzone van Haute-Savoie. De grootste stad is Annecy (A op de kaart), terwijl de belangrijkste weg de A40 via Genève naar Italië is. De A410 en de A41 richting Chambéry kennen ook veel verkeer. Al deze autosnelwegen zijn op de kaart aangegeven met blauwe lijnen. Hier heb je het eerst te maken met veel luchtvervuiling.

Het aangrenzende departement Savoie ten zuiden van Haute-Savoie en de stad Lyon iets naar het westen kennen elk een eigen milieuzone.

De milieuzone (ZPA) van Haute-Savoie

De milieuzone van Haute-Savoie is een zone de protection de l’air, vaak afgekort tot ZPA. Binnen deze zone is een milieusticker alleen verplicht op dagen en plaatsen met ernstige luchtvervuiling. Deze dagen worden van tevoren door het departement in de lokale kranten en op de lokale radio aangekondigd. Is de luchtvervuiling weer verdreven, dan mag je weer zonder milieusticker de weg op.

In de praktijk zal een sticker alleen verplicht zijn in Annecy, in de Franse voorsteden van Genève en op de A40 richting Italië. Hier rijdt namelijk het meeste verkeer. De kans dat de luchtvervuiling en dus de verplichting een milieusticker te hebben zich uitbreidt naar andere valleien is niet groot.

Let op! Binnen de milieuzone van Haute-Savoie bevindt zich nog de milieuzone van de vallei van de Arve. Deze volgt de A40 naar de Italiaanse grens. Een milieusticker is hier altijd verplicht voor vrachtwagens van meer dan 7,5 ton.

Omdat de maatregelen soms pas kort van tevoren kunnen worden aangekondigd, maakt dit het plannen van je reis lastig. Je kunt namelijk niet ter plaatse alsnog een milieusticker kopen. Dit kan alleen vooraf via een speciale website van de Franse overheid. Om een onverwachte boete te voorkomen, is het dus aan te raden voor vertrek naar Frankrijk een sticker te regelen.

Welke milieusticker in Haute-Savoie?

Alle kleuren van de Franse milieusticker.

Binnen de ZPA van Haute-Savoie zijn op dagen met luchtvervuiling alle stickers van de Franse milieusticker toegestaan. Alleen in het geval van aanhoudende smog mag het departement ook voertuigen met een grijze (5) of bordeauxrode (4) sticker weren. Dit wordt in dat geval opnieuw aangekondigd in de lokale media zoals kranten, radio en websites.

Ga je op vakantie naar Haute-Savoie?

Haute-Savoie

Haute-Savoie in de Franse Alpen staat bekend om de schitterende bergen. Chamonix is als wintersportoord welbekend, maar ook de hoofdstad Annecy is een bezoek meer dan waard. Ben je nog op zoek naar een hotel of misschien een vakantiehuisje? Bekijk dan deze pagina over Haute-Savoie op Booking.com. Ze regelen de laagste prijs voor je en betalen kan meestal na aankomst.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op