Milieuzone in de vallei van de Arve

De vallei van de Arve, die Genève via de Mont Blanctunnel verbindt met Italië, kent sinds 2012 een milieuzone voor vrachtwagens van meer dan 7,5 ton. Per 1 januari 2018 wordt de handhaving gecontroleerd aan de hand van de nu ook in andere Franse plaatsen verplichte milieustickers. Op deze pagina lees je er meer over. Ben je op zoek naar een andere milieuzone? Kijk dan naar dit overzicht. Meer over de Franse milieusticker zelf lees je op de hoofdpagina van deze website.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Kaart van de milieuzone in de vallei van de Arve

kaart: Milieuzone van de vallei van de Arve

De milieuzone volgt de rivier de Arve vanaf Bonneville tot aan de Italiaanse grens. De belangrijkste weg hier is de A40 naar de Mont Blanctunnel. Ook een klein deel van de A410 richting Annecy valt onder de zone. Een derde belangrijke weg is de D1506 richting Zwitserland. Deze genoemde wegen staan op de kaart aangegeven met rood, de Mont Blanctunnel met blauw. Vanzelfsprekend is de milieusticker ook verplicht op alle andere, kleinere wegen binnen de milieuzone. Het is niet mogelijk om onder de sticker uit te komen door alleen de lokale wegen te nemen.

De milieuzone van de vallei van de Arve

Het gaat bij de milieuzone van de vallei van de Arve om een zone à faibles émissions mobilité of een ZFE-m. Dit is een permanente milieuzone. In tegenstelling tot de in veel plaatsen in Frankrijk gebruikelijke tijdelijke zones, is een milieusticker binnen een ZFE-m altijd verplicht, zelfs op dagen met weinig luchtvervuiling.

Zoals bovenaan deze pagina al vermeld, geldt de milieuzone echter alleen voor grotere vrachtwagens van meer dan 7,5 ton. Er zijn een paar uitzonderingen, zoals voor brandweerwagens en vrachtwagens die agrarische producten vervoeren, maar deze zijn bedoeld voor lokaal verkeer en niet voor doorgaand verkeer. Rijd je met een personenauto of een kampeerwagen door de vallei van de Arve, dan is een milieusticker op dagen zonder veel luchtvervuiling niet nodig.

Let op: Wel ligt de milieuzone van de vallei de Arve ligt binnen het departement Haute-Savoie dat een eigen ZPA oftewel tijdelijke milieuzone kent. Op dagen met ernstige milieuvervuiling kan een sticker ook verplicht zijn voor andere voertuigen dan vrachtwagens van meer dan 7,5 ton. Lees er meer over op de pagina over de milieuzone van Haute-Savoie.

Welke milieusticker in de vallei van de Arve?

Alle kleuren van de Franse milieusticker.

Op dit moment zijn alle stickers van de Franse milieusticker toegestaan in de vallei van de Arve. Voor vrachtwagens betekent dit dat ze minimaal moeten voldoen aan uitlaatgasnorm Euro 3. De meeste vrachtwagens van voor 1 oktober 2001 voldoen hier niet aan, krijgen daarom geen sticker en mogen de milieuzone dus niet in. Rijd je zonder milieusticker toch de zone in, dan riskeer je een boete tot €375.

Op vakantie naar de vallei van de Arve

De vallei van de Arve

De vallei van de Arve ligt aan de voet van de Mont Blanc en is een populaire bestemming. Vooral Chamonix, een van de belangrijkste wintersportoorden van Europa, trekt dankzij de uitstekende pistes veel bezoekers. Ga je op vakantie naar dit mooie stukje Frankrijk en heb je nog geen hotel of vakantiehuisje geboekt? Kijk dan naar deze pagina over Chamonix en omgeving op Booking.com voor het aanbod. Booking.com, voor wie het niet weet, is een Nederlands bedrijf en de grootste reserveringswebsite van Europa.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op