Milieusticker en milieuzone in Isère

Het Franse departement Isère is sinds 1 april 2018 een milieuzone waarbinnen een milieusticker verplicht is op dagen met veel luchtvervuiling. Hieronder lees je er meer over. Let op dat de hoofdstad Grenoble ook een eigen milieuzone kent. Een lijst van alle Franse milieuzones vind je op deze pagina. Meer over de sticker zelf staat op de hoofdpagina van deze website.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Kaart van de milieuzone in Isère

kaart: Milieuzone van Isère

Op de kaart hierboven heb ik het volledige departement Isère oranje gekleurd. De grenzen van de milieuzone zijn dezelfde als de grenzen van het departement. De grootste stad is Grenoble (A op de kaart), terwijl Bourgoin-Jallieu (B) en Voiron (C) andere plaatsen van belang zijn. Het meeste verkeer vind je echter op de A43 en A48 naar Lyon, de A49 naar Valence, de A41 naar het noorden en de A7 in het uiterste westen van het departement. Deze autosnelwegen zijn op de kaart aangegeven met blauwe lijnen.

Bezoek je behalve Isère ook de omliggende departementen? Bedenk dan dat Savoie, Drôme en Lyon allemaal een milieuzone kennen.

De milieuzone (ZPA) van Isère

De milieuzone van Isère is een ZPA, wat een afkorting voor het Franse zone de protection de l’air is. Binnen deze zone is een milieusticker alleen verplicht op dagen met veel luchtvervuiling. Deze dagen worden van tevoren aangekondigd in de lokale media. Buiten deze dagen mag je zonder milieusticker de straat op.

Een belangrijk verschil met de ZPA van Grenoble is dat de maatregelen niet meteen voor de hele zone gelden, maar alleen voor de plaatsen met veel luchtvervuiling. Is er bijvoorbeeld op en langs de A7 sprake van veel smog dan zal hier een sticker verplicht zijn. Aan de andere kant van het departement zonder luchtvervuiling is de sticker dan juist niet nodig. Hoewel erg logisch, maakt dit het wel lastig je reis naar Isère te plannen. Je weet op zijn gunstigst pas enkele dagen vooraf waar en wanneer een milieusticker verplicht zal zijn. Het advies is daarom de sticker uit voorzorg al voor vertrek te bestellen. Zo voorkom je een boete die kan oplopen tot €375 ligt.

De ZFE-m en ZPA van Grenoble

Zoals al aangegeven kent Grenoble ook een eigen ZPA. Is binnen deze ZPA sprake van luchtvervuiling, dan is de sticker wel meteen in de volledige zone verplicht. Verder is er in het centrum van de stad nog een ZFE-m oftewel zone à faibles émissions mobilité. Dat is een permanente milieuzone waar een sticker altijd verplicht is. Meer over beide zones lees je op de pagina over Grenoble.

Welke milieusticker in Isère?

Alle kleuren van de Franse milieusticker.

In Isère worden aanvankelijk alle kleuren van de Franse milieusticker toegelaten. Houdt de luchtvervuiling echter lange tijd aan, dan mogen de kleuren voor de meest vervuilende voertuigen door het departement geweerd worden. Dit begint bij de grijze (5) sticker. Heb je een oudere auto, houd hier dan rekening mee en houd alsnog het nieuws in de gaten.

Ga je op reis naar Isère?

Isère

Hoewel Isère bekend staat om het prachtige Grenoble en wintersportoorden zoals Alpe d’Huez, is de rest van het departement ook de moeite van het verkennen waard. Op deze pagina over Isère op Booking.com vind je een uitgebreid overzicht van hotels en vakantiehuisjes. Booking.com is de grootste reserveringssite van Europa met zo goed als altijd de laagste prijzen.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op