Milieusticker en milieuzone in Drôme

In navolging van andere departementen met een milieuzone, is in Drôme op dagen met luchtvervuiling sinds 27 november 2017 een milieusticker verplicht. Op deze pagina vertel ik je er alles over. Wil je juist meer informatie over de milieusticker zelf? Bekijk dan de hoofdpagina. Een lijst met alle Franse milieuzones vind je hier.

TIP: Vind je de aanvraagprocedure voor de milieusticker te ingewikkeld? Heb je geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de Franse milieusticker voor je aan. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Kaart van de milieuzone in Drôme

kaart: Milieuzone van Drôme

Op de kaart hierboven heb ik het departement Drôme oranje gekleurd. De grootste stad is Valence (A op de kaart). Andere grote plaatsen zijn Romans-sur-Isère (B) en Montélimar (C). De wegen met het meeste verkeer zijn de A7 tussen Lyon en Marseille en de N532 en A49 richting Grenoble. Deze wegen zijn op de kaart aangegeven met blauwe lijnen. Denk eraan dat Grenoble een eigen milieuzone kent, net als het aangrenzende departement Isère.

De milieuzone (ZPA) van Drôme

In tegenstelling tot de zojuist genoemde permanente milieuzone van Grenoble, is de milieuzone in Drôme een zone de protection de l’air oftewel een ZPA. Dit betekent dat bij ernstige luchtvervuiling eerst de maximumsnelheid op grotere wegen met 20 km/h omlaag gaat. Haalt dit niets uit, dan wordt daarna pas een milieusticker verplicht. Hier staat geen vast aantal dagen voor. Het departement mag de maatregelen naar eigen goeddunken invoeren en deze worden aangekondigd in de lokale media zoals kranten en op de radio.

Op dagen zonder veel luchtvervuiling is een sticker dus niet nodig. Ook zal in de praktijk enkel een sticker nodig zijn op plaatsen met daadwerkelijke overlast. Denk hierbij dan aan de grotere steden zoals Valence of op de A7 met veel verkeer. Hoewel in theorie mogelijk, is de kans klein dat de luchtvervuiling zo ernstig is dat een sticker in heel Drôme verplicht wordt.

Wel maakt dit het plannen van je reis lastig, want je weet van tevoren nooit zeker of een sticker nodig zal zijn. Het is daarom aan te raden de milieusticker uit voorzorg aan te schaffen. De kosten wegen niet op tegen een boete die kan oplopen tot €375. Tenzij je een erg oude auto hebt die niet voor een sticker in aanmerking komt, hoef je tijdens je reis dan niet telkens het lokale nieuws in de gaten te houden.

Welke milieusticker in Drôme?

Alle kleuren van de Franse milieusticker.

In Drôme zijn net als in de meeste andere departementen voorlopig alle kleuren van de Franse milieusticker toegestaan. Alleen wanneer de luchtvervuiling lange tijd aanhoudt, mag het departement besluiten de stickers voor de meest vervuilende voertuigen te weren. Dit begint dan met de grijze (5) sticker.

Ga je op vakantie naar Drôme?

Drôme

Drôme, genoemd naar de gelijknamige rivier, is een leuke bestemming. Vooral als je van wandelen, mountainbiken en kajakken houdt biedt het departement veel mogelijkheden. Kastelen, mooie oude dorpen en kerken ontbreken ook niet. In de winter is het in de bergen goed skiën. Ben je nog op zoek naar een vakantiehuisje of hotel? Bekijk dan deze pagina over Drôme op Booking.com voor het aanbod en de prijzen. Betalen doe je meestal pas na aankomst.

TIP: Vind je de aanvraagprocedure voor de milieusticker te ingewikkeld? Heb je geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de Franse milieusticker voor je aan. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op