Milieusticker en milieuzone in Maine-et-Loire

Sinds 8 november 2017 is het volledige departement Maine-et-Loire in het westen van Frankrijk een milieuzone. Een milieusticker is alleen verplicht op dagen met veel luchtvervuiling. Op deze pagina lees je er meer over. Meer over de sticker zelf staat op de hoofdpagina van deze site. Een lijst van alle Franse milieuzones vind je hier.

TIP: Vind je de aanvraagprocedure voor de milieusticker te ingewikkeld? Heb je geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de Franse milieusticker voor je aan. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Kaart van de milieuzone in Maine-et-Loire

kaart: Milieuzone van Maine-et-Loire

Op de kaart kun je de grenzen van het departement zien. Dit zijn ook meteen de grenzen van de milieuzone. De grootste stad met het meeste verkeer en dus de meeste luchtvervuiling is Angers (A op de kaart). Cholet (B) en Saumur (C) zijn andere grote plaatsen. De A11 van Parijs naar Nantes, de A85 naar het oosten en de A87 naar het zuiden zijn de drukste wegen van het departement. Deze wegen zijn op de kaart aangegeven met blauwe lijnen.

Rijd je vanaf Maine-et-Loire door naar het zuiden? Dan is het goed om te weten dat de departementen Vendée, Deux-Sèvres en Vienne ook elk een milieuzone kennen. Ze zijn vergelijkbaar met die van Maine-et-Loire. Een sticker is ook in deze departementen alleen nodig op dagen met veel luchtvervuiling.

De milieuzone (ZPA) van Maine-et-Loire

De milieuzone van Maine-et-Loire is een zone de protection de l’air, vaak aangeduid als ZPA. Op dagen met ernstige luchtvervuiling mag het departement maatregelen nemen. Meestal gaat de eerste paar dagen de maximumsnelheid met 20 km/h omlaag. Helpt dat niet, dan mogen alleen nog maar voertuigen met een milieusticker de weg op. Er staat geen vast aantal dagen voor voordat de sticker verplicht gesteld wordt. Het departement mag de maatregelen naar eigen goeddunken invoeren.

Wel een voordeel ten opzicht van bijvoorbeeld de permanente milieuzone van Parijs, is dat de sticker niet meteen verplicht wordt in het hele departement. Alleen daar waar er sprake is van veel luchtvervuiling is een sticker nodig. In de praktijk zal dit in Angers of op de kaart aangegeven autosnelwegen zijn. Daar rijden immers de meeste auto’s.

Ben je van plan Angers te bezoeken of van de A11, A85 of A87 gebruik te namen? Dan is het aan te raden uit voorzorg een milieusticker aan te schaffen. Je weet voor vertrek uit Nederland nooit zeker hoe erg het met de luchtvervuiling gesteld zal zijn. Blijf je voornamelijk op het platteland? Dan is de kans dat een sticker nodig zal zijn vrij klein.

Welke milieusticker in Maine-et-Loire?

Alle kleuren van de Franse milieusticker.

Net als in de meeste andere Franse milieuzones, zijn vooralsnog alle kleuren van de milieusticker toegestaan. Alleen in het geval van lang aanhoudende vervuiling mag het departement besluiten voertuigen met de grijze (5) en daarna als volgende stap de bordeauxrode (4) sticker te weigeren. Heb je een oudere diesel, waar deze twee stickers voor bestemd zijn, dan mag je in dat geval zelfs met sticker dus de weg niet op.

Op reis naar Maine-et-Loire?

Maine-et-Loire

De hoofdstad Angers staat vermeld op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO, terwijl de vallei van de rivier de Loire bekend staat om de kastelen, wijngaarden en rijke cultuur. Een ideale vakantiebestemming dus. Kijk alvast op deze pagina over Maine-et-Loire op Booking.com voor het aanbod van vakantiehuisjes en hotels in dit mooie stukje Frankrijk.

TIP: Vind je de aanvraagprocedure voor de milieusticker te ingewikkeld? Heb je geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de Franse milieusticker voor je aan. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op