Milieusticker en milieuzone in Vienne

Het departement Vienne in het westen van Frankrijk is sinds 15 september 2017 ingericht als milieuzone. Op dagen met luchtverontreiniging is een milieusticker verplicht. Bekijk hieronder de kaart en lees meer over de milieuzone. Meer over de sticker zelf lees je op de hoofdpagina en hier vind je een lijst van alle milieuzones in Frankrijk.

Foto van een gevarendriehoek

Behalve een milieusticker, zijn een alcoholtester, een gevarendriehoek en een veiligheidshesje in Frankrijk ook verplicht voor in de auto. Klik op de links om ze alvast te bestellen bij bol.com.

Kaart van de milieuzone in Vienne

kaart: Milieuzone van Vienne

Op de kaart heb ik het departement Vienne voor je met oranje aangegeven. Dit is ook meteen de omvang van de milieuzone. De grootste stad is Poitiers, maar ook Châtellerault telt veel inwoners. Behalve in deze twee steden, moet je tevens op de doorgaande A10 van Parijs naar Bordeaux rekening houden met veel autoverkeer. Het is op deze plaatsen dat er regelmatig sprake is van luchtvervuiling.

De aangrenzende departementen Deux-Sèvres ten westen van Vienne en Maine-et-Loire ten noorden kennen beide een eigen milieuzone. Goed om te weten als je niet alleen Vienne bezoekt.

De milieuzone (ZPA) van Vienne

Omdat de milieuzone van Vienne een Zone de Protection de l’Air oftewel een ZPA is, mag je meestal zonder milieusticker de weg op. Is er sprake van luchtvervuiling, dan wordt dit in de lokale media aangekondigd en gaat de maximumsnelheid op de wegen met 20 km/h omlaag. Helpt dit niet, dan wordt een milieusticker verplicht.

Een voordeel ten opzicht van sommige andere milieuzones, is dat de sticker alleen op plaatsen met luchtvervuiling verplicht kan worden gesteld. Is er bijvoorbeeld in Poitiers veel smog maar in de rest van het departement niet? Dan is een sticker alleen in Poitiers nodig. Ook dit wordt in de lokale kranten en op de radio vermeld.

Toch is het aan te raden uit voorzorg een milieusticker te bestellen. Ben je eenmaal in Vienne en wordt een sticker plotseling verplicht gesteld, dan is het eigenlijk al te laat. Je kunt de sticker niet ter plekke kopen, maar moet deze bestellen via een speciale website van de Franse overheid. Het duurt daarna enige tijd dat je de sticker per post krijgt toegestuurd.

Welke milieusticker in Vienne?

Alle kleuren van de Franse milieusticker.

Alle kleuren van de Franse milieusticker zijn vooralsnog toegestaan in Vienne. Hierdoor worden alleen zeer oude en vervuilende voertuigen die niet voor een sticker in aanmerking komen geweerd. Heb je geen sticker? Dan loopt de boete uiteen van €68 tot €375.

Ga je op vakantie naar Vienne?

Poitiers

In Vienne is het vooral de prachtige historische stad Poitiers die veel bekijks trekt. De rest van het departement is agrarisch met in het noorden enkele bossen. Wil je Poitiers bezoeken en heb je nog geen hotel geboekt? Kijk dan eens naar deze pagina over Poitiers op Booking.com, de grootste reserveringssite van Europa.

Ook verplicht in de auto in Frankrijk!

Foto van een gevarendriehoek

Behalve een milieusticker, zijn een alcoholtester, een gevarendriehoek en een veiligheidshesje in Frankrijk ook verplicht voor in de auto. Klik op de links om ze alvast te bestellen bij bol.com.