Milieusticker en milieuzone in Vienne

Het departement Vienne in het westen van Frankrijk is sinds 15 september 2017 ingericht als milieuzone. Op dagen met luchtverontreiniging is een milieusticker verplicht. Bekijk hieronder de kaart en lees verder over de milieuzone. Lees meer over de sticker zelf op de hoofdpagina van deze website of bekijk de lijst van alle milieuzones in Frankrijk.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Kaart van de milieuzone in Vienne

kaart: Milieuzone van Vienne

Op de kaart staat het departement Vienne voor je met oranje aangegeven. Dit is ook meteen de omvang van de milieuzone. De grootste stad is Poitiers (A op de kaart), maar ook Châtellerault (B) in het noorden telt veel inwoners. Ook op de A10 van Parijs naar Bordeaux rijdt veel verkeer en is er snel sprake van luchtvervuiling. In de rest van Vienne is de kans dat je een milieusticker nodig hebt niet heel groot.

De aangrenzende departementen Deux-Sèvres ten westen en Maine-et-Loire ten noorden van Vienne kennen beide een eigen milieuzone. Goed om te weten als je niet alleen Vienne bezoekt.

De milieuzone (ZPA) van Vienne

Omdat de milieuzone van Vienne een zone de protection de l’air oftewel een ZPA is, mag je meestal zonder milieusticker de weg op. Is er sprake van luchtvervuiling, dan wordt dit in de lokale media aangekondigd en gaat de maximumsnelheid op de wegen met 20 km/h omlaag. Helpt dit na enkele dagen niet, dan pas wordt een milieusticker verplicht. Dit wordt opnieuw in de lokale kranten, op het internet en op de radio vermeld.

Een voordeel ten opzicht van sommige andere milieuzones, is dat de sticker binnen een ZPA alleen op plaatsen met luchtvervuiling verplicht kan worden gesteld. In de praktijk zal de sticker vooral in de steden Poitiers en Châtellerault en op de A10 nodig zijn, zoals op de kaart hierboven aangegeven. De rest van het departement is vrij landelijk en kent weinig autoverkeer.

Toch is het aan te raden uit voorzorg een milieusticker te bestellen. Ben je eenmaal in Vienne en wordt een sticker plotseling verplicht gesteld, dan is het eigenlijk al te laat. Je kunt de sticker namelijk niet ter plekke kopen, maar moet deze bestellen via een speciale website van de Franse overheid. Het duurt daarna ook enige tijd dat je de sticker per post krijgt toegestuurd. Totdat je een sticker hebt, mag je dan niet de weg op en moet je wachten tot de luchtvervuiling weer verdwenen is.

Welke milieusticker in Vienne?

Alle kleuren van de Franse milieusticker.

Alle kleuren van de Franse milieusticker zijn vooralsnog toegestaan in Vienne. Hierdoor worden alleen zeer oude en vervuilende voertuigen die niet voor een sticker in aanmerking komen geweerd. Een overzicht van welke voertuigen voor welke sticker in aanmerking komen vind je op deze pagina. Heb je geen sticker? Dan loopt de boete uiteen van €68 voor personenwagens tot €375 voor grotere vrachtwagens.

Ga je op vakantie naar Vienne?

Poitiers

In Vienne is het vooral de prachtige historische stad Poitiers die veel bekijks trekt. De rest van het departement is agrarisch met in het noorden enkele bossen. Wil je Poitiers bezoeken en heb je nog geen hotel geboekt? Kijk dan eens naar deze pagina over Poitiers op Booking.com, de grootste reserveringssite van Europa.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op