Milieusticker en milieuzone in Deux-Sèvres

Het Franse departement Deux-Sèvres is sinds 7 april 2017 een milieuzone. Het gaat hierbij om een zogeheten ZPA waar een milieusticker enkel verplicht is op dagen met veel luchtvervuiling. Ik vertel je er op deze pagina meer over. Bekijk voor een lijst van alle Franse milieuzones dit overzicht. Wil je juist meer weten over de milieusticker zelf? Bekijk dan de hoofdpagina van deze website.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Kaart van de milieuzone in Deux-Sèvres

kaart: Milieuzone van Deux-Sèvres

Op de kaart kun je de grenzen van het departement van Frankrijk zien. Het zijn ook meteen de grenzen van de milieuzone. Deux-Sèvres kent met Niort (A op de kaart) één echte stad, terwijl Bressuire (B) en Partheney (C) kleinere plaatsen zijn. De A10 van Parijs naar Bordeaux en de A83 naar Nantes zijn de drukste autosnelwegen. De N149 en de N249 tussen Nantes en Poitiers vormen andere belangrijke doorgaande wegen. Al deze wegen zijn op de kaart aangegeven met blauwe lijnen.

Denk eraan dat behalve Deux-Sèvres ook enkele aangrenzende departementen een eigen milieuzone hebben. Het gaat dan om Vendée ten westen, Maine-et-Loire ten noorden en Vienne ten oosten van Deux-Sèvres.

De milieuzone (ZPA) van Deux-Sèvres

Zoals vaak wanneer het om een volledig departement gaat, is de milieuzone van Deux-Sèvres een zone de protection de l’air oftewel een ZPA. Binnen deze zone is een milieusticker alleen verplicht op dagen met veel luchtvervuiling. Dit wordt van tevoren aangekondigd in de lokale media zoals radio en kranten. Het kan zijn dat het departement besluit eerst de maximumsnelheid op grote wegen met 20 km/h te verlagen en de sticker alsnog verplicht stelt als dat niet helpt.

Belangrijk om te weten is dat deze maatregelen enkel gelden op plaatsen waar zich de luchtvervuiling ook echt bevindt. De sticker wordt dus niet direct verplicht in het hele departement. In de praktijk kun je maatregelen verwachten in de hoofdstad Niort en op de hierboven genoemde drukke doorgaande wegen. Hier rijden immers de meeste auto’s en is er vaker sprake van luchtvervuiling.

Toch maakt dit het voorbereiden van je reis lastig. Je weet voor vertrek immers nooit zeker of en waar een milieusticker nodig zal zijn. Het is daarom aan te raden uit voorzorg een sticker te kopen. Tenzij je een erg oude auto hebt die niet voor een sticker in aanmerking komt, hoef je je tijdens je verblijf dan niet telkens bang te zijn voor een mogelijke boete.

Welke milieusticker in Deux-Sèvres?

Alle kleuren van de Franse milieusticker.

In Deux-Sèvres zijn in eerste instantie alle kleuren van de Franse milieusticker toegestaan. Alleen wanneer dit na enkele dagen niets uithaalt, kan het departement besluiten ook voertuigen met bordeauxrode (4) en grijze (5) stickers te weren. Deze kans is alleen niet heel groot, want Deux-Sèvres is een departement zonder grote steden of veel gemotoriseerd verkeer.

Ga je op vakantie naar Deux-Sèvres?

Deux-Sèvres

Deux-Sèvres is landelijk maar mooi deel van Frankrijk. In de hoofdstad Niort en het stadje Thouars vind je tal van gebouwen uit de middeleeuwen, terwijl je in het departement ook oude kastelen kunt bekijken. Andere pluspunten zijn het zonnige klimaat en het glooiende landschap. Ga je op vakantie naar Deux-Sèvres en ben je nog op zoek naar een hotel of vakantiehuisje? Kijk dan eens naar deze pagina over Deux-Sèvres op Booking.com voor de prijzen en het aanbod.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op