Milieusticker en milieuzone in Puy-de-Dôme

Met ingang van 22 november 2017 is het Franse departement Puy-de-Dôme rond Clermont-Ferrand een milieuzone. Op deze pagina vertel ik je alles wat je moet weten. Bezoek je een ander deel van Frankrijk? Kijk dan naar dit overzicht van alle milieuzones. Op de hoofdpagina leer je meer over de sticker zelf.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Kaart van de milieuzone in Puy-de-Dôme

kaart: Milieuzone van Puy-de-Dôme

Het volledige departement valt onder de milieuzone. Je kunt het hierboven op de kaart zien. Zonder meer de grootste stad is Clermont-Ferrand (A op de kaart). De overige plaatsen zijn vooral dorpen of kleine stadjes zonder veel verkeer. Wel veel verkeer en dus luchtverontreiniging kennen de A89 van het zuidwesten van het departement naar Lyon, de A71 naar het noorden en de A75 naar het zuiden. Deze drie wegen staan met blauwe lijnen aangegeven op de kaart.

Bezoek je nog andere departementen in de regio? Dan is het goed om te weten dat ook Creuse dat in het noordwesten aan Puy-de-Dôme grenst een eigen milieuzone kent. Ook de stad Lyon verder naar het oosten beschikt over een milieuzone.

De milieuzone (ZPA) van Puy-de-Dôme

Puy-de-Dôme beschikt over een ZPA, wat een afkorting is voor zone de protection de l’air. In dit type milieuzone is een sticker normaal gesproken niet verplicht. Alleen op dagen met ernstige luchtvervuiling mogen voertuigen zonder sticker de straat niet op. Goed om te weten is dat de maatregelen alleen gelden daar waar er ook daadwerkelijk sprake is van luchtvervuiling. In de praktijk komt dit het meeste voor in Clermont-Ferrand en de hierboven aangegeven autosnelwegen.

Waar en wanneer de milieusticker verplicht is, wordt altijd aangekondigd in de lokale media. Denk dan aan de radio, kranten of een plaatselijke televisiezender. Overnacht je in het departement, dan zal je accommodatie meestal van de situatie op de hoogte zijn. Vaak wordt de verplichte sticker voorafgegaan door enkele dagen waarop de maximumsnelheden op de weg met 20 km/h naar beneden gaan. Helpt dit niet, dan pas wordt een milieusticker verplicht.

De milieusticker moet vooraf via een speciale website van de Franse overheid gekocht worden. Omdat je nooit zeker weet of je sticker nodig hebt, is het daarom aan te raden deze uit voorzorg alvast te bestellen. Zo voorkom je een onverwachte boete en hoef je niet telkens het lokale nieuws in de gaten te houden.

Welke milieusticker in Puy-de-Dôme?

Alle kleuren van de Franse milieusticker.

Alle kleuren van de Franse milieusticker zijn toegestaan in Puy-de-Dôme. Net als in de overige departementen, kan wel besloten de meest vervuilende voertuigen te weren. Het gaat dan om de grijze en de bordeauxrode stickers, maar dit zal alleen van toepassing zijn bij hardnekkige luchtvervuiling die lange tijd aanhoudt.

Ga je op vakantie naar Puy-de-Dôme?

Puy-de-Dôme

Het Centraal Massief is een van de mooiste delen van Frankrijk. In Puy-de-Dôme zijn het de gelijknamige vulkaan Puy de Dôme en de hoofdstad Clermont-Ferrand met veel middeleeuwse huizen die veel bekijks trekken. Nog op zoek naar een plaats om te overnachten? Kijk dan naar deze pagina over Puy-de-Dôme op Booking.com voor een overzicht van hotels en vakantiehuisjes.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op