Milieusticker en milieuzone in Puy-de-Dôme

Met ingang van 22 november 2017 is het Franse departement Puy-de-Dôme rond Clermont-Ferrand een milieuzone. Op deze pagina vertel ik je alles wat je moet weten. Bezoek je een ander deel van Frankrijk? Kijk dan naar dit overzicht van alle milieuzones. Op de hoofdpagina leer je meer over de sticker zelf.

Foto van een gevarendriehoek

Behalve een milieusticker, zijn een alcoholtester, een gevarendriehoek en een veiligheidshesje in Frankrijk ook verplicht voor in de auto. Klik op de links om ze alvast te bestellen bij bol.com.

Kaart van de milieuzone in Puy-de-Dôme

kaart: Milieuzone van Puy-de-Dôme

Het volledige departement valt onder de milieuzone. Je kunt het hierboven op de kaart zien. Zonder meer de grootste stad is Clermont-Ferrand. De overige plaatsen zijn vooral dorpen of kleine stadjes zonder veel verkeer. Wel veel verkeer en dus luchtverontreiniging kennen de A89 van het zuidwesten van het departement naar Lyon, de A71 naar het noorden en de A75 naar het zuiden.

Bezoek je nog andere departementen in de regio? Dan is het goed om te weten dat zowel Creuse als Lyon iets naar het oosten een milieuzone kennen.

De milieuzone (ZPA) van Puy-de-Dôme

Puy-de-Dôme beschikt over een ZPA, wat een afkorting is voor Zone de Protection de l’Air. In dit type milieuzone is een sticker normaal gesproken niet verplicht. Alleen op dagen met ernstige luchtvervuiling mogen voertuigen zonder sticker de straat niet meer op. Dit geldt dan ook alleen voor de betroffen plaatsen. In de praktijk hebben Clermont-Ferrand en de autosnelwegen het meest met luchtvervuiling te kampen.

Waar en wanneer de milieusticker verplicht is wordt aangekondigd in de lokale media. Denk dan aan de radio, kranten of een plaatselijke televisiezender. Overnacht je in het departement, dan zal je accommodatie meestal van de situatie op de hoogte zijn. Vaak worden de dagen met een verplichte sticker voorafgegaan door enkele dagen waarop de maximumsnelheden op de weg met 20 km/h naar beneden gaan.

De milieusticker moet vooraf via een speciale website van de Franse overheid gekocht worden. Omdat je nooit zeker weet of je sticker nodig hebt, is het aan te raden deze uit voorzorg alvast te bestellen. Zo voorkom je een onverwachte boete en hoef je niet telkens het lokale nieuws in de gaten te houden.

Welke milieusticker in Puy-de-Dôme?

Alle kleuren van de Franse milieusticker.

Alle kleuren van de Franse milieusticker zijn toegestaan in Puy-de-Dôme. Net als in de overige departementen, kan wel besloten de meest vervuilende voertuigen te weren. Het gaat dan om de grijze en de bordeauxrode stickers, maar dit zal alleen van toepassing zijn bij hardnekkige luchtvervuiling die lange tijd aanhoudt.

Ga je op vakantie naar Puy-de-Dôme?

Puy-de-Dôme

Het Centraal Massief is een van de mooiste delen van Frankrijk. In Puy-de-Dôme zijn het de gelijknamige vulkaan Puy de Dôme en de hoofdstad Clermont-Ferrand met veel middeleeuwse huizen die veel bekijks trekken. Nog op zoek naar een plaats om te overnachten? Kijk dan naar deze pagina over Puy-de-Dôme op Booking.com voor een overzicht van hotels en vakantiehuisjes.

Ook verplicht in de auto in Frankrijk!

Foto van een gevarendriehoek

Behalve een milieusticker, zijn een alcoholtester, een gevarendriehoek en een veiligheidshesje in Frankrijk ook verplicht voor in de auto. Klik op de links om ze alvast te bestellen bij bol.com.