Milieusticker en milieuzone in Creuse

Het volledige Franse departement Creuse is sinds 27 juni 2017 ingericht als een ZPA. Dit is een tijdelijke milieuzone waar een milieusticker verplicht is op dagen met veel luchtvervuiling. Op deze pagina lees je er meer over. Bezoek je een ander deel van Frankrijk? Kijk dan naar deze lijst met alle milieuzones. Uitleg over de milieusticker zelf lees je op de hoofdpagina.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Kaart van de milieuzone in Creuse

kaart: Milieuzone van Creuse

Op de kaart is de milieuzone van Creuse oranje gekleurd. De grenzen komen overeen met die van het departement. Het is een erg landelijk departement met weinig inwoners. De enige grotere plaats is Guéret (A op de kaart) in het midden. De belangrijkste weg is de N145 (blauwe lijn) die Montluçon met de A20 ten westen van Creuse verbindt.

De milieuzone (ZPA) van Creuse

Net als de meeste milieuzones in Frankrijk, is de zone van Creuse een tijdelijke milieuzone. Is er sprake van veel luchtvervuiling, dan wordt dit gemeld in de lokale media zoals kranten, radio en televisie en volgen er eerst enkele dagen waarop de maximaal toegestane snelheid met 20 km/h naar beneden gaat. Haalt dit niets uit, dan kan de overheid verdere restricties instellen en mogen voertuigen zonder milieusticker niet meer de straat op.

Goed om te weten is dat deze restricties alleen gelden op plaatsen waar de luchtkwaliteit daadwerkelijk slecht is en dus niet meteen in de volledige zone. Doordat Creuse een dunbevolkt departement is met weinig autoverkeer, zal het in de praktijk wel meevallen met de maatregelen. Alleen de N145 kent relatief veel doorgaand verkeer. Rijd je niet over deze weg, dan is de kans dat je een milieusticker nodig hebt verwaarloosbaar.

Toch is het aan te raden de aankondigingen in de media in de gaten te houden. Meestal is het personeel van je accommodatie ook van eventuele restricties op de hoogte. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan raad ik aan gewoon een milieusticker te kopen. Zo voorkom je dat je onverwacht een flinke boete krijgt. Onderweg naar Creuse passeer je namelijk nog een aantal andere milieuzones.

Welke milieusticker in Creuse?

Alle kleuren van de Franse milieusticker.

Op dagen met ernstige luchtvervuiling zijn in het begin alle kleuren van de sticker toegestaan. Zo worden alleen zeer oude en vervuilende voertuigen geweerd. Blijft de luchtvervuiling aanhouden, dan worden de stickers voor oudere voertuigen stuk voor stuk geweerd beginnend bij de grijze (5) sticker.

Ga je op vakantie naar Creuse?

Creuse

Creuse is een deel van Frankrijk waar de tijd heeft stilgestaan, maar op een goede manier. Je vindt hier veel oude dorpen, middeleeuwse kastelen en mooie kloosters en boerderijen. Ook voor natuurliefhebbers is het er dankzij de bossen en bergen goed vertoeven. Ben je nog op zoek naar een vakantiehuisje of hotel? Kijk dan eens naar deze pagina over Creuse op Booking.com voor het aanbod.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op