Milieusticker en milieuzone in Loiret

Met ingang van 16 november 2017 kent het Franse departement Loiret rond Orléans een milieuzone. Het gaat hier om een tijdelijke milieuzone. Een sticker is enkel verplicht op dagen met ernstige luchtvervuiling. Lees er hieronder meer over. Bezoek je een ander deel van Frankrijk? Kijk dan naar deze lijst van alle zones. Meer over de milieusticker in het algemeen lees je op de hoofdpagina.

TIP: Vind je de aanvraagprocedure voor de milieusticker te ingewikkeld? Heb je geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de Franse milieusticker voor je aan. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Kaart van de milieuzone in Loiret

kaart: Milieuzone van Loiret

De milieuzone van Loiret beslaat het volledige departement. Je kunt het hierboven op de kaart zien. Behalve Orléans (A op de kaart) zijn er geen grote steden met veel verkeer en dus een verhoogde kans op luchtvervuiling. Wel veel verkeer kennen een aantal doorgaande autosnelwegen in Loiret. Dit zijn de A10 die via Orléans Parijs en Tours verbinden, de A19 door het noorden en de A77 door het oosten van het departement. Deze autosnelwegen zijn op de kaart aangegeven met blauwe lijnen.

Bezoek je behalve Loiret ook het in het westen aangrenzende Eure-et-Loir? Bedenk dan dat dit departement ook een eigen milieuzone kent.

De milieuzone (ZPA) van Loiret

In tegenstelling tot permanente milieuzones zoals die in het centrum van Parijs, kent Loiret een zone de protection de l’air. Dit is een tijdelijke milieuzone waarbinnen een milieusticker enkel verplicht is op dagen en plaatsen met veel luchtvervuiling. Omdat er in Orléans en op de autosnelwegen nu eenmaal meer auto’s rijden, zul je hier het eerste rekening moeten houden met een verplichte sticker op de voorruit van je auto. In de rest van het departement is het niet waarschijnlijk dat de luchtvervuiling zo ernstig zal zijn dat de overheid een milieusticker verplicht stelt.

Wanneer een sticker verplicht is, wordt enkele dagen van tevoren aangekondigd door het departement zelf. Meestal lees je hierover in de lokale kranten en wordt het aangekondigd op de radio. Overnacht je in Loiret, dan zal je accommodatie meestal ook op de hoogte zijn. Soms gaan aan de verplichte milieusticker een aantal dagen vooraf waarop de maximumsnelheid op de autosnegen met 20 km/h omlaag gaat. Ook dit wordt van tevoren aangekondigd.

Een tijdelijke milieuzone maakt het plannen van je reis lastig. Voordat je vanuit Nederland vertrekt, weet je namelijk nooit zeker of een sticker nu wel of niet nodig zal zijn. Dit hangt af van de hoeveelheid luchtvervuiling en die laat zich niet altijd goed voorspellen. Om een onverwachte boete te vermijden, is het aan te raden uit voorzorg gewoon een sticker te bestellen.

Welke milieusticker in Loiret?

Alle kleuren van de Franse milieusticker.

In Loiret zijn alle kleuren van de milieusticker geldig, net als in de andere departementen die een milieuzone voor het volledige departement hebben ingesteld. Verder mag het departement bij ernstige luchtvervuiling die meerdere dagen aanhoudt, stuk voor stuk de meest vervuilende voertuigen weren. Dit begint dan bij de grijze (5) sticker, daarna volgt de bordeauxrode (4) sticker.

Ga je op vakantie naar Loiret?

Loiret

Loiret is een van de populairste bestemmingen van Frankrijk en dat is niet zonder reden. Behalve de prachtige historische stad Orléans, vind je in het zuiden van het departement talloze beroemde kastelen in de vallei van de Loire. Nog op zoek naar een hotel of misschien een vakantiehuisje? Bekijk dan deze pagina over Loiret op Booking.com voor het aanbod en de prijzen.

TIP: Vind je de aanvraagprocedure voor de milieusticker te ingewikkeld? Heb je geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de Franse milieusticker voor je aan. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op