Milieusticker en milieuzone in Eure-et-Loir

Het volledige Franse departement Eure-et-Loir is sins 24 november 2017 een milieuzone. Het gaat dat om een ZPA, wat een tijdelijke zone is waarbinnen een milieusticker alleen bij ernstige luchtvervuiling verplicht is. Op deze pagina vertel ik je er alles over. Meer weten over de sticker zelf? Bekijk dan deze uitleg. Een overzicht van alle Franse milieuzones vind je op deze pagina.

TIP: Vind je de aanvraagprocedure voor de milieusticker te ingewikkeld? Heb je geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de Franse milieusticker voor je aan. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Kaart van de milieuzone in Eure-et-Loir

kaart: Milieuzone van Eure-et-Loir

Op de kaart heb ik het departement aangegeven met oranje. De grenzen van het departement komen precies overeen met die van de milieuzone. Hoewel er met Chartres (A op de kaart) en Dreux (B) enkele grote plaatsen zijn in Eure-et-Loir, is het toch een vrij dunbevolkt deel van Frankrijk met veel landbouw. Enkel de A11 van Parijs naar Nantes en de A10 van Parijs naar Orléans kennen veel verkeer. Beide autosnelwegen zijn aangegeven met blauwe lijnen.

Goed om te weten is dat het aangrenzende departement Loiret ook een ZPA kent. Verder is er Parijs iets naar het noordoosten met een permanente milieuzone. Een sticker is in de Franse hoofdstad altijd verplicht.

De milieuzone (ZPA) van Eure-et-Loir

Zoals al aangegeven gaat het in Eure-et-Loir om een tijdelijke milieuzone. In het Frans heet het een zone de protection de l’air of ZPA. Normaal gesproken is een milieusticker niet nodig. Is er echter sprake van ernstige luchtvervuiling, dan gaat eerst de maximum toegestane snelheid op snelwegen met 20 km/h naar beneden. Helpt dit niet, dan pas wordt een milieusticker verplicht.

Deze maatregelen worden aangekondigd in de lokale media, zoals kranten en ook op de radio is het te horen. Een pluspunt ten opzichte van sommige andere milieuzones is dat de maatregelen enkel gelden in de gebieden die getroffen zijn door de luchtvervuiling. Denk dan aan de grote doorgaande wegen of in het centrum van een stad, waar veel autoverkeer is. Een sticker is dus niet direct verplicht voor het hele departement.

Helaas maakt dit de voorbereiding van je reis wel lastig. Je weet nooit zeker waar, wanneer en hoelang een milieusticker nodig zal zijn. Om een boete te voorkomen, is het aan te raden de sticker gewoon aan te schaffen. Deze kost slechts enkele euro’s en een bijkomend voordeel is dat je niet telkens de aankondigingen op de lokale radio in de gaten hoeft te houden.

Welke milieusticker in Eure-et-Loir?

Alle kleuren van de Franse milieusticker.

In Eure-et-Loir zijn op voorlopig alle kleuren van de Franse milieusticker toegestaan. Wel kan het zijn dat in extreme gevallen de stickers voor de meest vervuilende voertuigen ook geweerd worden. Het eerst wordt dan de grijze (5) sticker geweerd. Het moet dan wel gaan om langdurig aanhoudende smog.

Ga je op vakantie naar Eure-et-Loir?

Eure-et-Loir

Eure-et-Loir is een vrij agrarisch deel van Frankrijk, dat toch een aantal verrassend mooie dorpen en stadjes kent. Erg bekend is het prachtige Château de Maintenon, terwijl de kathedraal van Chartres tot de mooiste van Frankrijk behoord. Ben je nog op zoek naar een hotel of vakantiehuisje in dit deel van Frankrijk? Kijk dan eens op de pagina over Eure-et-Loir op Booking.com voor het aanbod en de prijzen.

TIP: Vind je de aanvraagprocedure voor de milieusticker te ingewikkeld? Heb je geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de Franse milieusticker voor je aan. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op