Milieusticker en milieuzone in Côte-d’Or

Het Franse departement Côte-d’Or is sinds 4 augustus 2017 een milieuzone. Het gaat om een ZPA oftewel een tijdelijke milieuzone en een milieusticker is alleen verplicht op dagen met ernstige luchtverontreiniging. Op deze pagina lees je er alles over. Meer over de sticker zelf lees je op de hoofdpagina. Bezoek je een ander deel van Frankrijk, bekijk dan dit overzicht van alle Franse milieuzones.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Kaart van de milieuzone in Côte-d’Or

kaart: Milieuzone van Côte-d'Or

Het departement Côte-d’Or staat op de kaart hierboven aangegeven met oranje. De belangrijkste stad is Dijon (A op de kaart), kleinere steden zijn Montbard (B) en Beaune (C). Een veelgebruikte autosnelweg is de A6 door het zuiden van het departement die Parijs met Lyon verbindt. Andere belangrijke autosnelwegen zijn de A31 naar Nancy en de A36, de A38 en de A39 richting het oosten. Al deze autosnelwegen zijn aangegeven met blauwe lijnen.

De milieuzone (ZPA) van Côte-d’Or

De milieuzone van Côte-d’Or is een zogeheten zone de protection de l’air of ZPA. Dit is een tijdelijke milieuzone waar een milieusticker alleen verplicht is op dagen met ernstige luchtvervuiling. Ook gaat de maximumsnelheid met 20 km/h omlaag. In Côte-d’Or worden deze maatregelen aangekondigd in de lokale media zoals kranten, radio en televisie. Vaak zal het hotel of de camping waar je verblijft op de hoogte zijn.

Zoals gebruikelijk bij een milieuzone die een volledig departement beslaat, zal de sticker enkel verplicht zijn op plaatsen met luchtvervuiling. De meeste kans loop je in de hoofdstad Dijon en het deel van de A6 in de bergen. Hier rijden veel auto’s en kunnen de uitlaatgassen niet snel ontsnappen. Bezoek je een landelijk gebied in het noorden of oosten van Côte-d’Or, dan is de kans dat je een milieusticker nodig hebt niet groot.

Toch maakt dit het lastig om je reis te plannen. Je weet immers nooit zeker waar en wanneer een milieusticker nodig zal zijn. Bovendien is het als je eenmaal in Côte-d’Or bent te laat een sticker te regelen, want deze kan enkel via het internet besteld worden. Het advies is daarom voor vertrek al een sticker te kopen. De kosten wegen niet op tegen een eventuele boete die kan oplopen tot €375.

Welke milieusticker in Côte-d’Or?

Alle kleuren van de Franse milieusticker.

Aanvankelijk worden alle milieustickers toegelaten in de milieuzone van Côte-d’Or. Bij aanhoudende luchtvervuiling kan het departement besluiten de toegang voor de voertuigen met bordeauxrode (4) en grijze (5) stickers te ontzeggen. Het gaat dan om oudere motorfietsen en oudere voertuigen met een dieselmotor. Na hoeveel dagen deze extra restricties worden ingevoerd hangt af van de situatie. Er staat geen vast aantal dagen voor.

Ga je op vakantie naar Côte-d’Or?

Côte-d'Or

Hoewel veel vakantiegangers Côte-d’Or passeren op weg naar het zuiden, heeft deze wijnbouwregio genoeg te bieden. Zo vind je verspreid in het heuvelachtige landschap mooie kloosters en dorpjes. De voormalige paleizen van de hertogen van Bourgondië in Dijon zijn een andere aanrader. Ben je nog op zoek naar een hotel of vakantiehuisje? Kijk dan naar de pagina over Côte-d’Or op Booking.com, de grootste reserveringssite van Europa.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op