Milieusticker en milieuzone in Chambéry

Sinds 27 november 2017 kent de stad Chambéry een milieuzone in het centrum van de stad. Op vooraf aangekondigde dagen met veel luchtvervuiling is een milieusticker verplicht. Hieronder lees je alles over de milieuzone in Chambéry. Benieuwd welke andere steden in Frankrijk een milieuzone kennen? Bekijk dan deze lijst. Ga naar de hoofdpagina voor meer over de milieusticker zelf.

TIP: Vind je de aanvraagprocedure voor de milieusticker te ingewikkeld? Heb je geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de Franse milieusticker voor je aan. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Kaart van de milieuzone in Chambéry

kaart: Milieuzone van Annecy

De milieuzone van Chambéry is op de bovenstaande kaart met oranje aangegeven. Zoals je kunt zien, is de zone vrij compact. Enkel in het centrum zelf is de milieusticker verplicht. Doorgaande wegen, waaronder de A41, de A43 en de D1006, liggen niet binnen de milieuzone. Passeer je tijdens je reis Chambéry en ga je niet de binnenstad in, dan hoef je je dus nergens zorgen over te maken.

De milieuzone van Chambéry

De milieuzone van Chambéry is enkel van kracht op dagen met ernstige luchtvervuiling. Dit wordt van tevoren aangekondigd als een pic de pollution op de officiële website van Chambéry en het Twitter-account van de stad. Een andere aanrader is te kijken op de website van Atmo Auvergne-Rhône-Alpes. Hier wordt de voorspelling van de luchtkwaliteit voor de komende dagen aangegeven. Ook worden de maatregelen in andere steden in de regio, zoals Annecy en Grenoble, hier vermeld. Handig dus als je tijdens je reis niet alleen Chambéry zelf bezoekt.

Hoewel je als automobilist natuurlijk het liefst niet met een milieuzone te maken hebt, zijn er toch een aantal voordelen aan de regels in Chambéry verbonden. Op dagen dat de regeling van kracht is, daalt de prijs van het openbaar vervoer (bus van de vervoerder Synchro), het huren van een openbare fiets (via een Vélostation) of van een elektrische riksja (Vélobulle) naar €1 per dag.

In Chambéry heet de milieuzone zone de circulation différenciée (ZCD) in plaats van zone à faibles émissions mobilité (ZFE-m) zoals de zones in de rest van het land heten. De reden hiervoor is dat de stad zelf en niet het departement Savoie de zone ingesteld heeft.

Parkeren buiten de milieuzone

De milieuzone van Chambéry is gelukkig niet al te groot. Parkeren buiten de zone en daarna te voet het centrum in is prima mogelijk. Om het bezoekers makkelijk te maken, zijn er een aantal parkeerplaatsen die binnen de zone liggen, maar toegankelijk zijn vanaf buiten de zone. Een milieusticker is hier niet nodig. De belangrijkste liggen langs Rue Michaud aan weerszijden van de Carré Curial (A en B op de kaart), bij het Château de Chambéry (C) en bij het station (D en E).

Welke milieusticker in Chambéry?

Alle kleuren van de Franse milieusticker.

Op dagen met veel luchtvervuiling, worden in eerste instantie alle kleuren van de Franse milieusticker nog toegelaten. Enkel voertuigen zonder sticker mogen dan de milieuzone niet in. Houdt de ernstie luchtvervuiling langer aan? Dan mogen voertuigen met de bordeauxrode en grijze milieusticker ook niet meer de weg op. Dit wordt opnieuw via de website van de stad (zie hierboven) en in het lokale nieuws aangekondigd.

Op zoek naar een accomodatie in Savoie?

Foto van Chambéry

Ga je op reis naar Chambéry of ergens anders in het departement Savoie, maar heb je nog geen hotel of vakantiehuisje uitgezocht? Dan raden we aan naar deze pagina over Savoie op Booking.com te kijken. Booking.com, voor wie het niet kent, is de grootste reserveringssite van Europa met als voordeel dat je meestal pas na aankomst hoeft te betalen.

TIP: Vind je de aanvraagprocedure voor de milieusticker te ingewikkeld? Heb je geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de Franse milieusticker voor je aan. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op