Milieusticker en milieuzone in Annecy

Sinds 27 oktober 2017 beschikt de Franse stad Annecy over een milieuzone. Op dagen met veel luchtvervuiling, mogen alleen voertuigen met een milieusticker binnen deze zone rijden. Op deze pagina lees je alles over de milieuzone van Annecy. Bezoek je ook andere plaatsen, bekijk dan deze lijst van alle Franse milieuzones. Meer over de milieusticker zelf lees je op de hoofdpagina.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Kaart van de milieuzone in Annecy

kaart: Milieuzone van Annecy

De milieuzone van Annecy omvat het volledige centrum en komt overeen met de Zone 30, waar de maximumsnelheid 30 kilometer per uur is. De grens van de zone wordt gevormd door de ringweg. Hierdoor is het gemakkelijk te bepalen of je wel of niet binnen de zone rijdt. De ringweg heeft, beginnend in het noorden en met de klok mee, de volgende namen:

Goed om te weten is dat de ringweg zelf niet binnen de milieuzone valt. Voor doorgaand verkeer is het dus geen probleem via een van de bovengenoemde wegen te rijden, zolang je de binnenstad maar mijdt.

De milieuzone van Annecy

In tegenstelling tot in veel andere Franse milieuzones, is een milieusticker in de milieuzone van Annecy alleen op dagen met ernstige luchtvervuiling verplicht. In het Frans wordt dit een pic de pollution genoemd. In de praktijk gaat het om meestal minder dan 10 keer per jaar. Het maakt het plannen van je reis vanuit Nederland natuurlijk wel wat lastiger. Je weet van tevoren namelijk niet hoe het met de luchtkwaliteit gesteld zal staan. Komt je voertuig in aanmerking voor een milieusticker, wat bijna altijd het geval is, dan is uit voorzorg een milieusticker kopen aan te raden.

Ben je al in de regio? Dan kun je de status van de luchtvervuiling controleren via de website van Atmo Auvergne-Rhône-Alpes. Annecy ligt in het noordwesten op de kaart. Behalve een voorspelling van de komende twee dagen, wordt hier ook aangekondigd welke milieuzones in de regio wanneer van kracht zijn. Daarnaast worden de maatregelen aangekondigd in het lokale nieuwe en op elektronische borden langs de grote wegen.

In Annecy wordt de milieuzone zone de circulation différenciée (ZCD) genoemd, terwijl in de rest van Frankrijk zone à faibles émissions mobilité (ZFE-m) de gebruikelijk term is. Dit komt omdat de zone niet door het departement maar door de stad zelf geïntroduceerd is.

Parkeren buiten de milieuzone

Wil je de binnenstad van Annecy bezoeken, maar heb je geen milieusticker? Dan is het aan te raden gebruik te maken van de parcs relais rondom het centrum. Hier kun je gratis parkeren en eenvoudig een bus naar het centrum van de stad nemen. De meest voor de hand liggende zijn:

  1. Parc des Sports:: 7 minuten naar centrum, buslijn 2
  2. Parc de Colmyr:: 13 minuten naar centrum, buslijn 6
  3. Parc de Vignières:: 16 minuten naar centrum, buslijnen 1 en 2

De bovenstaande drie locaties zijn op de kaart aangegeven. Vind je het niet erg om 10 tot 20 minuten te lopen, dan kun je ook kiezen voor één van de kleinere gratis parkeerplaatsen ten zuidoosten van het centrum. Dit zijn Stade nautique (D), Tillier (E) en Marquisats (F). Wel een nadeel is dat je hier soms lastig een vrije plek vindt.

Welke milieusticker in Annecy?

Alle kleuren van de Franse milieusticker.

Tijdens een pic de pollution mogen aanvankelijk alle voertuigen met een milieusticker de milieuzone in. Dit wordt aangekondigd als niveau 1. Houdt de luchtvervuiling langer aan, dan gaat niveau 2 in en mogen alleen nog voertuigen met groene, paarse, gele en oranje stickers binnen de milieuzone rijden. Oudere diesels, die enkel in aanmerking komen voor een bordeauxrode of grijze sticker, worden dan geweerd. Heeft je voertuig een van deze stickers, dan is het

Op zoek naar een accommodatie in Haute-Savoie?

Foto van Annecy

Reis je naar Annecy of ergens anders in het departement Haute-Savoie, maar heb je nog geen hotel of vakantiehuisje gevonden? Kijk dan eens naar deze pagina over Haute-Savoie op Booking.com. Hier vind je het grootste aanbod van accommodaties in de regio, waarbij je meestal pas na aankomst hoeft te betalen. Verder is Booking.com een Nederlands bedrijf, wat misschien net wat meer zekerheid geeft.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op