Milieusticker en milieuzone in Pyrénées-Atlantiques

In navolging van andere departementen, kent Pyrénées-Atlantiques in het uiterste zuidwesten van Frankrijk sinds 5 april 2017 een ZPA. Dat is een milieuzone waar een milieusticker alleen verplicht is op dagen met veel luchtvervuiling. Lees op deze pagina meer, bekijk het overzicht van alle Franse milieuzones of lees meer over de milieusticker zelf op de hoofdpagina.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Kaart van de milieuzone in Pyrénées-Atlantiques

kaart: Milieuzone van Pyrénées-Atlantiques

Het departement Pyrénées-Atlantiques en dus de milieuzone staat op de kaart met oranje aangegeven. Pau (A op de kaart) in het oosten is de grootste stad, maar de agglomeratie bestaande uit Biarritz, Anglet en Bayonne (B) telt meer inwoners. De A63, A64 en A65 zijn de belangrijkste wegen, waarbij vooral de op de kaart met blauw aangegeven A63 langs de kust richting Spanje veel verkeer kent. Het is dan ook hier dat er de meeste kans op luchtvervuiling is.

Gers, het departement ten noordoosten van Pyrénées-Atlantiques, kent ook een eigen milieuzone waar de milieusticker verplicht is bij ernstige luchtvervuiling. Houd hier rekening mee als je tijdens je reis ook dit departement bezoekt.

De milieuzone (ZPA) van Pyrénées-Atlantiques

De milieuzone van het departement Pyrénées-Atlantiques is een ZPA, wat een afkorting is voor zone de protection de l’air. Dit zijn grotere zones waar een milieusticker normaal gesproken niet verplicht is, tenzij de luchtvervuiling een gevaar voor de gezondheid vormt. Op de eerste dagen gaat alleen de maximaal toegestane snelheid op de wegen met 20 km/h naar beneden. Helpt dat niet, dan mogen voertuigen zonder milieusticker niet meer de weg op.

Goed om te weten is dat de sticker niet meteen in het hele departement verplicht is, maar alleen daar waar sprake is van ernstige luchtvervuiling. Dit betekent dat wanneer er veel smog is in de hierboven genoemde steden langs de kust, je waarschijnlijk geen sticker nodig hebt in de Pyreneeën. Waar en wanneer een sticker precies nodig is wordt van tevoren aangekondigd door de lokale overheid. Je vind deze informatie terug in de kranten en op de radio.

Lijkt het je maar niets steeds naar de radio te moeten luisteren? Dan is het aan te raden uit voorzorg alvast een sticker te bestellen. De kosten hiervan wegen niet op tegen een eventuele boete die tussen de €68 en €375 ligt.

Welke milieusticker in Pyrénées-Atlantiques?

Alle kleuren van de Franse milieusticker.

In Pyrénées-Atlantiques zijn op dit moment alle kleuren van de milieusticker toegestaan. Het departement mag bij aanhoudende luchtverontreiniging wel voertuigen met een bepaalde kleur sticker weigeren. Het eerst worden dan de grijze en bordeauxrode stickers geweerd. Deze stickers zijn voor de oude diesels.

Ga je op vakantie naar Pyrénées-Atlantiques?

Pyrénées-Atlantiques

Pyrénées-Atlantiques is een departement met veel variatie. Zo is er de populaire Atlantische kust, terwijl de Pyreneeën in het zuidoosten een mooi berglandschap bieden. In de hoofdstad Pau vind je veel historische architectuur. Kijk op deze pagina over Pyrénées-Atlantiques op Booking.com voor een uitgebreid overzicht van hotels en vakantiehuisjes in dit stukje Frankrijk.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op