Milieusticker en milieuzone in Pyrénées-Atlantiques

In navolging van andere departementen, kent Pyrénées-Atlantiques in het uiterste zuidwesten van Frankrijk sinds 5 april 2017 een ZPA. Dat is een milieuzone waar een milieusticker alleen verplicht is op dagen met veel luchtvervuiling. Lees op deze pagina meer, bekijk het overzicht van alle Franse milieuzones of lees meer over de milieusticker zelf op de hoofdpagina.

Foto van een gevarendriehoek

Behalve een milieusticker, zijn een alcoholtester, een gevarendriehoek en een veiligheidshesje in Frankrijk ook verplicht voor in de auto. Klik op de links om ze alvast te bestellen bij bol.com.

Kaart van de milieuzone in Pyrénées-Atlantiques

kaart: Milieuzone van Pyrénées-Atlantiques

Ik heb het departement Pyrénées-Atlantiques en dus de milieuzone op de kaart met oranje aangegeven. Pau in het oosten is de grootste stad, maar Biarritz, Anglet en Bayonne hebben samen meer inwoners. De A63, A64 en A65 zijn de belangrijkste wegen, waarbij vooral de A63 langs de kust richting Spanje in het hoogseizoen veel verkeer kent. Het is dan ook hier dat er de meeste kans op luchtvervuiling is.

Gers, het departement ten noordoosten van Pyrénées-Atlantiques, kent ook een eigen milieuzone waar de milieusticker soms verplicht is.

De milieuzone (ZPA) van Pyrénées-Atlantiques

De milieuzone van Pyrénées-Atlantiques is een zogeheten ZPA, wat een afkorting is voor Zone de Protection de l’Air. Dit zijn grotere zones waar een milieusticker normaal gesproken niet verplicht is, tenzij de luchtvervuiling een gevaar voor de gezondheid vormt. Op de eerste dagen gaat de maximumsnelheid op de wegen met 20 km/h naar beneden. Helpt dat niet, dan mogen voertuigen zonder milieusticker niet meer de weg op.

Goed om te weten is dat de sticker niet meteen in het hele departement verplicht is, maar alleen daar waar sprake is van ernstige luchtvervuiling. Dit betekent dat wanneer er veel smog is in bijvoorbeeld de steden langs de kust, je geen sticker nodig hebt in de Pyreneeën. Waar en wanneer een sticker precies nodig is wordt van tevoren aangekondigd door de lokale overheid. Je vind deze informatie terug in de kranten en op de radio.

Lijkt het je maar niets steeds naar de radio te moeten luisteren? Dan is het aan te raden uit voorzorg alvast een sticker te bestellen. De kosten hiervan wegen niet op tegen een eventuele boete die tussen de €68 en €375 ligt.

Welke milieusticker in Pyrénées-Atlantiques?

Alle kleuren van de Franse milieusticker.

In Pyrénées-Atlantiques zijn op dit moment alle kleuren van de milieusticker toegestaan. Het departement mag bij aanhoudende luchtverontreiniging wel voertuigen met een bepaalde kleur sticker weigeren. Het eerst worden dan de grijze en bordeauxrode stickers geweerd. Deze stickers zijn voor de oude diesels.

Ga je op vakantie naar Pyrénées-Atlantiques?

Pyrénées-Atlantiques

Pyrénées-Atlantiques is een departement met veel variatie. Zo is er de populaire Atlantische kust, terwijl de Pyreneeën in het zuidoosten een mooi berglandschap bieden. In de hoofdstad Pau vind je veel historische architectuur. Kijk op deze pagina over Pyrénées-Atlantiques op Booking.com voor een uitgebreid overzicht van hotels en vakantiehuisjes in dit mooie stukje Frankrijk.

Ook verplicht in de auto in Frankrijk!

Foto van een gevarendriehoek

Behalve een milieusticker, zijn een alcoholtester, een gevarendriehoek en een veiligheidshesje in Frankrijk ook verplicht voor in de auto. Klik op de links om ze alvast te bestellen bij bol.com.