Milieusticker en milieuzone in Bouches-du-Rhône

Sinds 23 juni 2017 is het volledige Franse departement Bouches-du-Rhône een milieuzone. Het gaat dan om een ZPA, wat betekent dat een milieusticker alleen op dagen met ernstige luchtvervuiling verplicht is. Hieronder lees je er meer over. Wil je weten welke andere milieuzones er in Frankrijk zijn, bekijk dan dit overzicht. Bekijk voor meer over de milieusticker zelf de hoofdpagina.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Kaart van de milieuzone in Bouches-du-Rhône

kaart: Milieuzone van Bouches-du-Rhône

Op de bovenstaande kaart is het departement in het zuiden van Frankrijk met oranje voor aangegeven. De grootste en bekendste stad is Marseille (A op de kaart), maar ook Aix-en-Provence (B) en Arles (C) liggen in Bouches-du-Rhône. De belangrijkste doorgaande autosnelwegen zijn de A7 naar Lyon, de A8 naar Cannes, de A50 naar Toulon, de A51 naar Grenoble en de A54 naar Nîmes. Deze autosnelwegen staan op de kaart aangegeven met blauwe lijnen.

De milieuzone (ZPA) van Bouches-du-Rhône

De milieuzone van Bouches-du-Rhône is een zone de protection de l’air, vaak afgekort tot ZPA. Dit is een tijdelijke zone waarbinnen een milieusticker alleen verplicht is op dagen met ernstige milieuvervuiling. In Bouches-du-Rhône wordt deze verplichting voorafgegaan door een waarschuwing in het lokale nieuws en een periode waarbij de maximumsnelheid met 20 km/h omlaag gaat. Helpt dit niet, dan mogen daarna enkel nog voertuigen met een milieusticker de straat op.

Goed om te weten is dat bijvoorbeeld bij veel smog in Marseille of Arles, de maatregelen niet direct voor het hele departement gelden. Alleen daar waar de luchtvervuiling plaatsvindt wordt een sticker verplicht. In de praktijk zal het gaan om grote steden en autosnelwegen, want daar rijden de meeste auto’s. Hoewel in theorie mogelijk, is het niet waarschijnlijk dat er dagen bij zijn dat de sticker in het volledige departement Bouches-du-Rhône verplicht wordt.

In tegenstelling tot bij een permanente milieuzone zoals die van Parijs, maakt dit het plannen van je reis wat lastiger. Je weet van tevoren namelijk niet waar en wanneer binnen het departement een sticker verplicht zal zijn. Het advies is daarom voor vertrek uit voorzorg al een milieusticker te regelen. Je hoeft dan ook niet telkens het lokale nieuwe te raadplegen.

Welke milieusticker in Bouches-du-Rhône?

Alle kleuren van de Franse milieusticker.

Vooralsnog worden alle kleuren van de Franse milieusticker toegelaten in Bouches-du-Rhône. Alleen als je voertuig te oud is om in aanmerking te komen voor een sticker heb je kans op een boete op dagen met luchtvervuiling. Deze loopt uiteen van €68 tot €375. Op deze pagina lees je meer over de verschillende kleuren van de milieusticker.

Ga je op vakantie naar Bouches-du-Rhône?

Bouches-du-Rhône

Hoewel de naam Bouches-du-Rhône niet iedereen wat zegt, liggen binnen het departement veel toeristische bestemmingen. Zo is er Marseille met de prachtige haven, terwijl Arles bekend staat om de vele overblijfselen uit de tijd van de Romeinen. Ook de natuur en het zonnige klimaat zijn goede redenen dit deel van Frankrijk te bezoeken. Heb je nog geen hotel of vakantiehuisjes gevonden? Kijk dan naar deze pagina over Bouches-du-Rhône op Booking.com.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op