Milieusticker en milieuzone in Straatsburg

Straatsburg is een van de Franse steden met zowel een permanente milieuzone in het stadscentrum als een tijdelijke milieuzone rondom de stad. In de eerste zone is een milieusticker altijd verplicht, terwijl in de tweede zone de sticker alleen verplicht is op dagen met veel luchtvervuiling. Hieronder lees je wat je moet weten. Ga je naar een andere stad? Bekijk dan deze lijst van alles Franse steden met een milieuzone. Algemene informatie over de milieusticker vind je op de hoofdpagina.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

De permanente milieuzone (ZFE-m) van Straatsburg

kaart: ZCR van Straatsburg

In het centrum van Straatsburg bevindt zich een permanente milieuzone, oftewel een zone à faibles émissions mobilité wat vaak afgekort wordt tot ZFE-m. Deze zone is op de kaart aangegeven met oranje. Enkel het deel van het historische centrum dat tussen de twee takken van de rivier de Ill ligt valt onder de regeling. Hierdoor is de grens van de milieuzone eenvoudig te herkennen.

Belangrijk om te weten is dat de milieusticker enkel verplicht is voor bestelwagens en vrachtwagens. Het gaat dan om voertuigcategorieën N1, N2 en N3 die bij punt J op het kentekenbewijs vermeld staan. Voor personenwagens, motoren en andere voertuigen is een milieusticker op dit moment niet nodig, behalve op dagen met ernstige luchtvervuiling. Het centrum van Straatsburg ligt ook binnen de hieronder uitgelegde ZPA en die regels zijn dan van kracht.

Let op: Hoewel de ZFE-m van Straatsburg nu enkel voor bestelwagens en vrachtwagens geldt, is de stad van plan de restricties in de loop van 2019 ook voor andere voertuigen in te voeren.

Welke milieusticker in de ZFE-m Straatsburg?

Milieustickers toegestaan in Parijs

Voertuigen met groene tot en met bordeauxrode milieustickers mogen de permanente milieuzone van Straatsburg in. Oudere voertuigen die niet voor een sticker in aanmerking komen en voertuigen met een dieselmotor die een grijze sticker krijgen, mogen de binnenstad niet in.

De tijdelijke milieuzone (ZPA) van Straatsburg

kaart: Milieuzone van Straatsburg

Behalve een permanente milieuzone in de binnenstad, kent Straatsburg ook een grotere, tijdelijke milieuzone die je op de kaart hierboven ziet. Deze zone beslaat de volledige Eurométropole de Strasbourg. Dat is een samenwerkingsverband van de stad Straatsburg zelf en 32 omringende gemeentes.

In het Frans heet het een zone de protection de l’air (ZPA). Deze is alleen van kracht op dagen met ernstige en aanhoudende luchtvervuiling, een pic de pollution. Het wordt aangekondigd op elektronische borden langs de wegen, op de website van de Eurométropole de Strasbourg en in de media. Is de ZPA van kracht, dan gelden de volgende regels:

Bovenstaande regels blijven van toepassing zolang de luchtvervuiling aanhoudt. Het einde van de tijdelijke milieuzone wordt ook weer op de borden, op de website van Straatsburg en in de lokale media aangekondigd.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Voor het doorgaande verkeer vallen de gevolgen overigens nog mee. Een aantal wegen, namelijk de A4, de A34, de N83, de N353 en de D1083 vallen allemaal buiten de regeling. Zolang je deze wegen niet verlaat kun je zonder sticker door de ZPA van Straatsburg rijden. Ze staan de kaart aangegeven met blauwe lijnen.

Parkeren buiten de ZPA van Straatsburg

Straatsburg kent een uitgebreid systeem van P+R-terreinen vanaf waar je het openbaar vervoer naar het centrum kunt nemen. Helaas liggen deze allemaal binnen de uitgestrekte milieuzone. Wil je toch Straatsburg in, maar is de ZPA van kracht en heb je geen milieusticker? Kijk dan eens naar Kehl net over de Duitse grens. Je kunt hier achter het station (A op de kaart hierboven) parkeren en tramlijn D nemen. Je bent dan in 15 minuten in het historische centrum.

Welke milieusticker in de ZPA Straatsburg?

Toegestane milieustickers in Straatsburg

Op dagen dat de tijdelijke milieuzone van Straatsburg van kracht is, heb je enkel toegang met een groene, paarse, gele en oranje sticker. Met een bordeauxrode of grijze sticker mag je dan niet de straat op. Welk voertuig welke sticker krijgt, lees je op de pagina over de kleuren van de Franse milieusticker.

Op zoek naar een hotel in Straatsburg?

Straatsburg

Ga je naar Straatsburg, maar weet je nog niet waar je overnacht? Kijk dan eens op deze pagina over Straatsburg op Booking.com te kijken. Booking.com, voor wie het niet weet, is de grootste reserveringssite van Europa. Het grootste voordeel is dat je na aankomst kunt betalen en dat annuleren bij de meeste hotels zonder problemen gaat. Booking.com is verder ook nog eens een Nederlands bedrijf.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op