Milieusticker en milieuzone in Hérault

Vanaf 4 augustus 2017 is er in het Franse departement Hérault sprake van een milieuzone. Het gaat hier om een ZPA wat een tijdelijke milieuzone is. Een milieusticker is alleen verplicht op dagen met veel luchtvervuiling. Op deze pagina vertel ik je er meer over. Een lijst van alles Franse milieuzones vind je hier en meer over de sticker zelf kun je op de hoofdpagina lezen.

Kaart van de milieuzone in Hérault

kaart: Milieuzone van Hérault

Op de kaart heb ik het departement aangegeven met oranje. De grenzen komen precies overeen met die van de milieuzone. De grootste stad in het departement is Montpellier (A op de kaart), maar ook Béziers (B) en het gebied rond Sète en Agde (C) zijn dichtbebouwd. De met blauwe lijnen aangegeven A9 die de kust volgt en de A75 naar Clermont-Ferrand zijn de de wegen met veel verkeer.

De milieuzone (ZPA) van Hérault

Zoals hierboven al aangegeven, is de milieuzone van Hérault een ZPA. In tegenstelling to een ZFE-m, het andere type milieuzone in Frankrijk, is binnen een ZPA een milieusticker alleen nodig op dagen met veel luchtvervuiling. Dit wordt door het departement van tevoren in de lokale media aangekondigd. Denk dan aan kranten en de radio. De afkorting ZPA staat voor zone de protection de l’air. Ook is het zo dat de maatregelen niet direct voor het hele departement gelden, maar alleen voor de plaatsen met veel luchtvervuiling. De binnenstad van Montpellier en de drukke A9 zijn dan de meest waarschijnlijke kandidaten. Hier rijden de meeste auto’s en hier zal een milieusticker het eerste nodig zijn.

Ben je van plan Montpellier te bezoeken of over de autosnelweg te rijden in Hérault? Dan is het aan te raden uit voorzorg een milieusticker te kopen. Je weet immers voor vertrek nooit zeker wanneer de sticker verplicht zal zijn. Zo voorkom je een boete, want ter plaatse is de milieusticker niet verkrijgbaar.

Welke milieusticker in Hérault?

Alle kleuren van de Franse milieusticker.

In de milieuzone van Hérault zijn alle kleuren van de milieusticker toegestaan. Wel kan het departement bij veel luchtvervuiling kleuren van de sticker weigeren, waarbij dan begonnen wordt bij de grijze (5) sticker voor de meest vervuilende voertuigen. Houd hier rekening mee als je een oude diesel hebt.

Ga je op vakantie naar Hérault?

Hérault

Hérault is een populair deel van Frankrijk dat bekend staat om de prachtige kust met stranden, kloven, grotten en lagunes. De stad Montpellier kent juist veel culturele bezienswaardigheden. Ben je nog op zoek naar een vakantiehuisje of een hotel? Kijk dan eens naar deze pagina over Hérault op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst en annuleren is vaak kosteloos.

TIP: Vind je de aanvraagprocedure voor de milieusticker te ingewikkeld? Heb je geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de Franse milieusticker voor je aan. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op