Milieusticker en milieuzone in Gironde

Het Franse departement Gironde inclusief de stad Bordeaux kent sinds 28 juli 2017 een milieuzone. Het gaat om een ZPA, een zone waar een milieusticker alleen verplicht is op dagen met ernstige luchtvervuiling. Hieronder lees je er meer over. Ben je op zoek naar een andere milieuzone, bekijk dan dit overzicht. Meer over de sticker zelf lees je op de hoofdpagina.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Kaart van de milieuzone in Gironde

kaart: Milieuzone van Gironde

Op de kaart hierboven heb ik het departement aangegeven met oranje. Verreweg de grootste stad is Bordeaux (A op de kaart). Ook rond het Bassin d’Arcachon (B) in het westen vind je wat verstedelijking. Libourne (C) meer landinwaarts is een derde relatief grote stad. Samen met de grote autosnelwegen, op de kaart aangegeven met blauwe lijnen, vind je hier het meeste autoverkeer en dus de meeste luchtvervuiling.

De milieuzone (ZPA) van Gironde

De milieuzone van Gironde is een ZPA, wat in het Frans voor zone de protection de l’air staat. Dit betekent dat een milieusticker niet altijd en ook niet op alle plaatsen binnen het departement verplicht is. Enkel daar waar er sprake is van luchtvervuiling, mag het departement de sticker verplicht stellen. Meestal gaan er eerst een aantal dagen aan vooraf waarop de maximum snelheid op de grote wegen met 20 km/h naar beneden gaat. Helpt dit niet, dan zal een sticker verplicht gesteld worden.

Deze maatregelen worden van tevoren aangekondigd in de lokale media zoals kranten en radio. Hierbij wordt ook aangegeven waar de restricties van toepassing zijn. Meestal gaat het om de binnenstad van Bordeaux en de autosnelwegen. In Gironde zijn dit de A10 naar het noorden, de A89 naar het noordoosten, de A62 naar het zuidwesten, de A63 naar het zuiden en de A660 naar de kust. De laatste weg kent vooral in het hoogseizoen veel verkeer.

Hoewel de sticker niet altijd verplicht is, in de landelijke gebieden zelfs zo goed als nooit, maakt dit het wel lastig je reis te plannen. Je weet namelijk van tevoren nooit helemaal zeker waar en wanneer een sticker nodig is. Het advies is daarom de sticker uit voorzorg alvast aan te schaffen. Zo hoef je niet telkens het nieuws in de gaten te houden en voorkom je een boete.

Welke milieusticker in Gironde?

Alle kleuren van de Franse milieusticker.

Op dit moment worden in Gironde alle kleuren van de Franse milieusticker nog toegestaan. Enkel bij hardnekkige luchtvervuiling, kan het departement besluiten oudere voertuigen met een grijze (5) en bordeauxrode (4) stickers te weren. Dit zal waarschijnlijk het eerst het geval zijn in de stad Bordeaux, aangezien het hier slecht gesteld is met de luchtkwaliteit.

Ga je op vakantie naar Gironde?

Gironde

Gironde is een leuke bestemming. Allereerst is er de hoofdstad Bordeaux met veel culturele bezienswaardigheden, terwijl de streek rondom de stad bekend staat om de wijngaarden. Langs de Atlantische kust heb je bij Arcachon mooie stranden. Ben je nog op zoek naar een hotel in Bordeaux of een vakantiehuisje op het platteland? Kijk dan eens naar deze pagina over Gironde op Booking.com.

De Franse milieusticker bestellen

TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op