Milieusticker en milieuzone in Rouen
De Franse stad Rouen in het noordwesten van Frankrijk heeft op 1 juli 2021 een milieuzone ingevoerd. Binnen de milieuzone is een milieusticker verplicht voor gemotoriseerde voertuigen. Op deze pagina lees je alles over de situatie in Rouen. Meer over de milieusticker in het algemeen vind je op de hoofdpagina van deze website. Voor andere steden met een milieuzone bekijk je het beste deze kaart.
TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!
Kaart van de milieuzone in Rouen
De milieuzone van Rouen staat op de kaart hierboven aangegeven met oranje. Het gaat in totaal om 13 gemeenten van de Métropole Rouen Normandie:
- Amfreville-la-Mi-Voie
- Bihorel
- Bois-Guillaume
- Bonsecours
- Darnétal
- Déville-lès-Rouen
- Le Grand-Quevilly
- Le Mesnil-Esnard
- Le Petit-Quevilly
- Rouen
- Notre-Dame-de-Bondeville
- Saint Léger du Bourg Denis
- Sotteville-lès-Rouen
In tegenstelling tot in de meeste andere Franse milieuzones, kent de zone van Rouen geen uitzonderingen voor doorgaand verkeer via de grote wegen. Neem je bijvoorbeeld de A28, een populaire route om vanuit Nederland naar het westen van Frankrijk te rijden, dan zul je bij Rouen door de milieuzone moeten rijden. Een milieusticker is dan verplicht.
Wel zijn er enkele uitzonderingen om P+R-terreinen die binnen de milieuzone liggen te bereiken. Dit is dus nuttig als je de stad zelf bezoekt. Het gaat om delen van de Route de Dieppe in Notre-Dame-de-Bondeville, de Route de Neufchâtel in Bois-Guillame en de Route de Paris in Le Mesnil-Esnard. Deze staan op de kaart aangegeven met blauwe lijnen. Meer lees je onder het kopje over parkeren verderop deze pagina.
De milieuzone van Rouen
De milieuzone van Rouen is 24 uur per dag en zeven dagen per week actief. Dit is dus een verschil met milieuzones zoals die in Parijs en Grenoble, waar beperkingen alleen tussen bepaalde tijdstippen van kracht zijn. Ook kent Rouen geen afwijkende regels voor motoren en vrachtverkeer, zoals in bijvoorbeeld in Lyon wel het geval is.
In Frankrijk wordt meestal gesproken over de zone à faibles émissions (ZFE) van de Métropole Rouen Normandie. De milieuzone strekt zich namelijk ook uit buiten de gemeentegrenzen van Rouen. Door de samenwerking tussen de in totaal 71 gemeenten van de metropool, kan de milieuzone in de toekomst eenvoudiger uitgebreid worden. Concrete plannen voor een uitbreiding zijn er op dit moment niet.
Parkeren buiten de milieuzone
Wil je Rouen bezoeken, maar komt je auto niet voor een milieusticker in aanmerking? Dan kun je buiten de milieuzone parkeren. Het beste doe je dit in de buurt van een station of halte van de tramlijn of TEOR. Dit laatste is een netwerk van vier snelle buslijnen in Rouen die via volledig eigen wegen rijden. Hieronder een aantal aanraders:
- P+R Zénith: avenue des Canadiens, 1300 parkeerplaatsen, bij halte Zénith-Parc Expo van TEOR-lijn T4.
- P+R Rouges Terres: route de Neufchâtel, 120 parkeerplaatsen, bij halte Rouges Terres van lijn F1.
- Parkeerterreinen van de Université de Rouen Normandie: rue Thomas Becket, 800 parkeerplaatsen, haltes Campus en Place Colbert op lijn T1.
- P + R Mairie – Notre-Dame-de-Bondeville: rue Sergent Boutard, 35 parkeerplaatsen, halte Mairie – V. Schoelcher op de tramlijn en lijn T4.
- Carrefour Le Mesnil-Esnard: rue Hector Malot, 240 parkeerplaatsen, halte Haut Hubert op lijn F5.
De parkeerplaatsen staan ook op de kaart aangegeven.
Welke milieusticker in Rouen?
Enkel voertuigen met groene, paarse, gele of oranje milieustickers zijn toegelaten in de milieuzone van Rouen. Heb je geen milieusticker of een rode of grijze sticker voor oudere diesels, dan riskeer je een boete. Een vuistregel is dat diesels van voor 2006 en overige voertuigen van voor 1997 niet binnen de milieuzone van Rouen mogen rijden.
TIP: Vind je de aanvraagprocedure te ingewikkeld? Geen creditcard en betaal je liever met iDEAL? Voor een kleine meerprijs vraagt VignetNodig.nl de sticker voor je aan!
Overige milieuzones in de buurt
De enig andere milieuzone in de nabijheid van Rouen vind je in Parijs, 145 kilometer naar het zuidwesten.
Wat is er te zien en te doen in Rouen?
Foto van Rouen, foto door Herbert Frank (CC BY-SA 2.0).
Rouen is de hoofdstad van de regio Normandië en een leuke stad om te bezoeken. Vooral de kathedraal met de hoogste kerktoren van Frankrijk is aan te bevelen. Een andere bezienswaardigheid is het Gros-Horloge. Dit is een astronomisch uurwerk uit de 14e eeuw dat in een prachtige boog boven een winkelstraat te bezichtigen is. Tevens veelbezocht is de Place du Vieux-Marché. Jeanne d’Arc werd hier in 1431 tot de brandstapel veroordeeld. Als grootste stad aan de Seine stroomafwaarts vanaf Parijs, kent Rouen tenslotte ook een redelijk grote haven.
Gaat je reis naar Frankrijk en heb je nog geen accommodatie geboekt? Kijk dan eens naar Booking.com voor het aanbod van hotels en vakantiehuisjes.